• 7

Dušan (19) neće da napusti selo: Uzgaja maline i krompir, očekuje 10 tona ove godine

"Kod nas rađa najkvaliteniji krompir i zato koristim benefite koje nam je priroda dala", kaže mladi poljoprivrednik iz Jasenova

  • 7
Dušan Nedović iz sela Jasenovo

Dušan Nedović / Foto: RINA

Koliko je neizvesno poslovati u "fabrikama pod otvorenim nebom" i živeti od poljoprivrede još jednom se pokazalo u praksi. Prošle godine, rod krompira bio je odličan, ali cena minimalna, dok je ove godine potpuno obrnuta situacija - suša je desetkovala krompirišta, a otkupna cena je zadovoljavajuća.

Ipak, na padinama Zlatara povrtari nemaju ovih problema jer uprkos suši - oni iz svojih njiva itekako imaju šta da izvade. Dušan Nedović (19) iz sela Jasenovo na svom imanju ovih dana ima pune ruke posla.

- Pre dve godine počeo sam da sejem krompir u većim količinama. Rod me je ove jeseni iznenadio, s obzirom na to da je leto bilo bez kiše. Prethodnih nekoliko sunčanih dana sam iskoristio kako bih krompire polako pripremao za tržište. Tek sam počeo sa vađenjem, ali očekujem da ću imati blizu 10 tona. Čuo sam da će cena krompira ove godine biti 50 dinara, što bi išlo na ruku svima nama koji se bavimo gajenjem ovog povrća - kaže ovaj mladi poljoprivrednik.

Svedoci smo da je posao poljoprivrednika izuzetno težak, ali dobra cena proizvoda na tržištu postiče dosta mladih zemljoradnika da prošire svoje useve.

Mnogo momaka u potrazi za poslom odlazi u gradove, ali to u selima između Zlatara i Murtenice nije slučaj. Ovde je dosta mladih ostalo na svojim ognjištima i bavi se poljoprivredom.

Dušan Nedović iz sela Jasenovo

Dušanovi zasadi / Foto: RINA

- Kod nas rađa najkvaliteniji krompir i zato koristim benefite koje nam je priroda dala. Oduvek sam voleo život na selu i samim tim imao jasne planove za budućnost. Ove godine sam završio Poljoprivrednu školu u Požegi i potom sam se vratio u rodno selo. Proširio sam zasade maline i krompira, a uz to, bavim se i stočarstvom. U zemljoradničkim poslovima mi najviše pomaže majka, a po potrebi angažujemo i radnike - kaže Dušan.

Poručuje da, kada bi više mladih ljudi ostalo u selu, svima bi bilo bolje. Svoje podrume i magacine već puni ovogodišnjim rodom krompira i nada se da će po dobroj ceni biti ispražnjeni do sledeće sezone.

Video: Burger na laboratorijski način: Nema više ubijanja krava, meso u tanjiru direktno iz epruvete

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dr. mosa ganola

    24. oktobar 2021 | 13:05

    Nemoj Srbine nikada napustiti selo, idi vidi proputuj i uvek se vrati 👏💪

  • Boban

    24. oktobar 2021 | 15:42

    Svaka ti čast sine, od tebe će biti čovek. Ustvari ti to već jesi. Za kratko vreme će ti današnji bogataši zavideti.

  • Bhm

    24. oktobar 2021 | 15:07

    Izdrži jos malo mladi čoveče jer ćeš za gidinu dve biti car!Ko bude proizvodio bilo kakvu hranu biće bogat čivej!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>