• 0

Sadnice malina rasprodate unapred: Šalju ih i brzom poštom

Institut za voćarstvo je na svojim poljima uz primenu savremenih tehnologija i korišćenje protivgradnih mreža proizveo 70 hiljada sadnica šljive i 100 hiljada sadnica maline

  • 0
Pijaca, Blok 44

Foto: Nikola Tomić

Malinari su ove godine, konačno, dočekali svjih pet minuta, a ako je suditi pema najavama - dobra sreća i jaka otkupna cena pratiće ih i narednih sezona. Zadovoljno su ruke trljali i oni koji imaju zasade šljiva, tako da su mnogi naredne sezone odlučili da prošire površine upravo pod ovim voćnim vrstama.

Na Institutu za voćarstvo u Čačku vlada povećano interesovanje upravo za kupovinu sadnica malina i šljiva.

- Zbog velike potražnje, celokupna količina sertifikovanog i standardnog sadnog materijala maline unapred je prodata, a za kupovinu sadnica ovog voća kupci iz zemlje i inostranstva se raspituju i za narednu sezonu - kaže rukovodilac rasadničke proizvodnje, dipl. inž. Nenad Popović.

Institut za voćarstvo je na svojim poljima uz primenu savremenih tehnologija i korišćenje protivgradnih mreža proizveo 70 hiljada sadnica šljive i 100 hiljada sadnica maline, zatim 30 hiljada leske, kruške 6, jabuke 5, trešnje, višnje i dunje po 4 hiljade i manje količine oraha i kajsije.

- Cene se nisu menjale već nekoliko godina, pa tako šljive prodajemo po ceni od 300, jabuke standardnih sorti po ceni od 230, dok je cena za stare sorte jabuka kao što su Kožara, Budimka i Kolačara i koje se sve više traže - 300 dinara po komadu. I za ostalo voće cena je u rasponu od 230 do 300 dinara, a najskuplji je orah koji košta 1.800 dinara - kaže Popović.

Korona je unela i ove promene u poljoprivredu.

Naime iako kupci najčešće dolaze u Institut da lično preuzmu sadnice i na licu mesta dobiju potrebne informacije o načinu sadnje i njihovoj zaštiti od nepovoljnih vremenskih prilika i glodara, poslednjih godina raste i prodaja rasada putem interneta preko zvanične stranice Instituta, a isporuka je brzom poštom.

Video: Kilogram malina sada košta kao kilogram mesa, a hladnjačari se otimaju za srpsko crveno zlato

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke