• 5
 ≫ 

Kad u Mačvi rodi kivi: Savići znaju dva trika kako dobiti više od 100 kg plodova

 ≫ 

U uređenom dvorištu imaju sadnice starih sorti raznog voća, čak i mušmule, ali kivi je prava atrakcija

  • 5
kivi u mačvi

Foto: Dragan Grujić

U dvorištu Verice Savić u Klenju, u Mačvi, pažnju prolaznika privlače visoka stabla kivija u punom rodu, sa kojih su protekog vikenda ona i sin Nikola ubrali prve plodove ovog egzotičnog voća.

Verica i Nikola žive u Bjeljini, a na imanje u selu dolaze vikendom da posete staru majku i baku, i da se uz lakše seoske poslove odmore od svakodnevnih obaveza na poslu. Kažu kako su dolasci u rodno selo u ovom periodu najlepši, jer je jesen najbogatija plodovima voća.

U uređenom dvorištu, njihovoj oazi mira i vikend odmora, kao i u velikoj okućnici, imaju sadnice starih sorti raznog voća, čak i mušmule, ali kivi je prava atrakcija.

Sadnice su pre šest godina iz radoznalosti i bez predznanja o uzgajanju zasadili Verica i suprug Sveta. Znali su, priča Verica, samo da je kivi voće toplijih krajeva, ali su na umu imali koliko je mačvanska zemlja plodna i blagorodna da sve raste i kada se posejenatraške, kako je pisao Oskar Davičo.

- Kada smo sadili, razmišljali smo "ako rodi biće dobro, ako ne uspe bar ćemo dobiti hladovinu u dvorištu". Posađeno je šest stabala, pet ženskih i jedno muško, tako nam je prodavac rekao da treba. U međuvremenu je stradalo prvo jedno žensko, pa se onda osušilo i muško stablo. Kasno sam saznala da je trebalo često da ih zalivam, jer kivi traži dosta vode i vene ako se redovno ne zaliva - nastavlja Verica.

kivi u mačvi

Kivi iz Mačve / Foto: Dragan Grujić

Kako su preostala četiri drveta rodila bez muškog stabla, koje u ovoj zajednici ima ulogu oprašivača, ni Verici nije jasno. Pretpostavlja da je priroda učinila svoje, kada su se ukrstile grane kivija i grožđa koje je zasađeno da bi leti u dvorištu bila hladovina.

- Leti uživamo u debeloj hladovini kivija i loze, a sve što rodi je dobrodošlo. Ove godine, iako je bila suša, rodio je najviše do sada. Plodovi se beru dok su tvrdi i čuvaju u holandezama, a već za mesec dana će moći da se koriste za jelo. Nije prskan, prirodno je zdrav, a svima je poznato koliko je zimi koristan za jačanje imuniteta zbog vitamina koje sadrži - kaže Verica.

kivi u mačvi

Ovo voće traži traži dosta vode / Foto: Dragan Grujić

Deo bogatog roda, koji se procenjuje na više od 100 kilograma, ostaće u selu, a Verica i Nikola će nešto poneti u Bijeljinu da se kolegama na poslu i prijateljima pohvale koliko je Mačva blagorodna i bogata.

Video: Burger na laboratorijski način: Nema više ubijanja krava, meso u tanjiru direktno iz epruvete

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    26. oktobar 2021 | 16:02

    Ja u Vranju imam 3 stabla kivija stara 15 godina i uberem preko 300 kila.Toliko je rasprostranjen da je otišao na terasu potkrovlja.

  • Komsija Veso

    26. oktobar 2021 | 14:47

    Bravo Savići,pozz😉

  • Dr.Kac

    26. oktobar 2021 | 17:19

    Kakva je to atrakcijaaaa...,pa u svakom mestu ima kivija kod nas koji uspevaa i to jako dobro Ljudi prave rakiju od kivija....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>