• 1

Sami kontrolišu meso, sada im se to obilo o glavu: Vraćeno "brdo" pošiljki zbog kontaminacije

Nijedna od pomenutih kompanija nije odgovorila na zahteve za komentarom

  • 1
Šunka. hrana, meso, mesne prerađevine

Foto: Shutterstock

Američki zvaničnici za bezbednost hrane su od 2019. godine vratili u Australiju veliki broj pošiljki mesa zbog fekalne kontaminacije, što je zaoštrilo trgovinske odnose između dve zemlje, pokazuje dokumentacija u koju je uvid imalo Rojters.

Organizacije za bezbednost hrane pripisuju ovaj problem australijskom sistemu koji dozvoljava kompanijama da same obavljaju inspekciju svog mesa umesto da to rade državni inspektori. Slična nastojanja da se privatizuje inspekcija na delu je i u drugim velikim zemljama koje proizvode meso, uključujući Sjedinjene Države, piše britanska agencija.

Američka služba za bezbednost i kontrolu hrane (FSIS) odbila je 2020. godine deset pošiljki mesa iz Australije, koja je drugi najveći američki dobavljač ove namirnice, zbog kontaminacije fekalijama ili drugim digestivnim materijama. U 2019. gidini je vraćena jedna, a godinu dana ranije četiri pošiljke australijskog mesa, prema internim podacima američkog Ministarstvo poljoprivrede (USDA).

Kanada i Novi Zeland, dva druga velika snabdevača SAD mesom, imali su po jednu odbijenu pošiljku zbog ove vrste kontaminacije 2020. godine, pokazuju interni podaci, a Meksiko, još jedan veliki isporučilac mesa na američko tržište - nije imao nijednu vraćenu pošiljku.

Australiji su, iz istih razloga, vraćene još tri pošiljke mesa tokom prva dva meseca ove godine, jedna je vraćena Novom Zelandu, a nijedna Kanadi i Meksiku, pokazuju podaci. U dokumenima koje je pregledao Rojters, nema novih podataka za poslednjih nekoliko meseci, a USDA je odbila Rojtersov zahtev da ih dostavi.

Među australijskim kompanijama čije su pošiljke mesa u SAD odbijene su: JBS Australija, Tomas Fuds, Flečer Internešenel Eksports, Australijan Lemb, i V&V Volš.

Rojters navodi da je uspeo da identifikuje ove firme ukrštanjem podataka iz interne dokumentacije, koja sadrži detalje o datumu i razlozima odbijanja, sa javno dostupnim podacima USDA-e o datumima i nazivima kompanija, ali u kojima se ne navode razlozi za vraćanje pošiljki.

Nijedna od pomenutih kompanija nije odgovorila na zahteve za komentarom.

Konzumiranje mesa kontaminiranog fekalijama ili drugim digestivnim materijama može da dovede do bolesti izazvanih bakterijom ešerihija koli i drugim patogenima, koje mogu imati smrtni ishod, navodi se.

Video: Burger na laboratorijski način: Nema više ubijanja krava, meso u tanjiru direktno iz epruvete

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari