• 0

Najavljene edukacije o eAgraru: Izdato i oko 80 miliona evra rešenja iz IPARDA

Sledi period od godinu dana implementacije čitavog sistema

  • 0
SRBIJA POLJOPRIVREDA SUSA

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović, rekao je da će svim poljoprivrednim proizvođačima biti omogućen pristup subvencijama.

Govoreći o izmenama Zakona o poljoprivredi, koje je Vlada usvojila, a predviđaju uvođenje novog elektronskog sistema u poljoprivredi i brzu isplatu IPARD podsticaja, Nedimović je za RTS rekao da će preko lokalnih samouprava biti organizovane edukacije i da će u mesnim kancelarijama moći elektronskim putem da se podnesu zahtevi.

Naveo je da sledi period od godinu dana implementacije čitavog sistema.

- Krenućemo preko nekih projekata Svetske banke, imaćemo pilot projekat za elektronske prijave, a od 1. januara 2023. da krenemo u punu implementaciju svega - gde god je moguće - gde se isplaćuje po grlu, hektaru. Predložićemo Skupštini da u nedeljama ispred nas usvoji predlog zakona - rekao je ministar poljoprivrede.

Dodaje da se očekuje da tokom novembra bude na dnevnom redu i plus u vezi sa IPARDOM - ubrzavanje isplate, gde će biti omogućeno svakom ko dobije rešenje da 50 odsto novca dobija odmah, a 50 odsto po realizaciji investicija. Do sada je sav novacdobijan kad se završi investicija.

- Izdali smo blizu 80 miliona evra rešenja iz IPARDA, imamo još toliko na raspolaganju, zadnja tri konkursa koja su završena ili su u toku nose najviše para, skoro 70 ili 80 miliona evra, nemojte da se brinete, idemo i korak dalje, pregovaramo o IPARDU 3 - biće usvojen u decembru ove godine - istakao je Nedimović.

Naveo je da je IPARD 3 poput IPARDA 2 - pare za mehanizaciju, objekte, farme, sisteme za navodnjavanje, voćnjake, ruralni turizam, poljoprivrednu infrastruktruu, putevi, atarski putevi. Nedimović je dalje naveo da je mineralno đubrivo drastično poskupelo, a da su cene poljoprivrednih proizvoda doživele drastičan skok, do istorijskog maksimuma.

Video: Burger na laboratorijski način: Nema više ubijanja krava, meso u tanjiru direktno iz epruvete

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>