• 0

Sir iz ove zemlje je najbolji na svetu, a firma koja ga pravi postoji tek pet godina

Prošlogodišnji najbolji sir bio je rogue river blue, organski plavi sir iz Oregona

  • 0
Sir olavidia

Foto: Jorge Peteiro / Zuma Press / Profimedia

Meki španski kozji sir, po imenu olavidia, zauzeo je prvo mesto na ovogodišnjem takmičenju za najbolji sir na svetu i oduševio sudije takmičenja World's Best Cheeses.

Pobednički sir sadrži plemenitu plesan penicillium candidum i ima karakterističan sloj pepela od koštica masline, koji prolazi kroz njegovu sredinu.

Na drugom mestu je meki sir kuće "Fromagerie Berthaut" iz Francuske, na trećem mestu je gauda odležana u pećini iz Holandije, a prošlogodišnji najbolji sir bio je rogue river blue, organski plavi sir iz Oregona (SAD).

- Ovaj sir me je očarao i ukrao mi srce. Nije sličan ničemu što sam ranije video. Njegov izgled je tako originalan, sir je mastan i zavodljiv - rekao je britanski sudija Džejson Hajnds, jedan od 250 sudija na velikom takmičenju.

Sir koji je osvojio međunarodni žiri delo je jednog malog španskog proizvođača sira u porodičnom vlasništvu, po imenu Quesos y Besos, što u prevodu znači "Sirevi i poljupci". Kompanija je počela sa radom pre samo pet godina u južnoj Španiji.

- Sve što radimo inspirisano je ljubavlju prema našoj porodici, uključujući i naziv firme, tako da je ovo jedan veoma poseban trenutak za nas - rekla je glavni proizvođač sira, Silvia Pelaes, na ceremoniji dodele nagrada održanoj u Španiji.

Video: Burger na laboratorijski način: Nema više ubijanja krava, meso u tanjiru direktno iz epruvete

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>