Sir iz ove zemlje je najbolji na svetu, a firma koja ga pravi postoji tek pet godina
Meki španski kozji sir, po imenu olavidia, zauzeo je prvo mesto na ovogodišnjem takmičenju za najbolji sir na svetu i oduševio sudije takmičenja World's Best Cheeses.
Pobednički sir sadrži plemenitu plesan penicillium candidum i ima karakterističan sloj pepela od koštica masline, koji prolazi kroz njegovu sredinu.
Na drugom mestu je meki sir kuće "Fromagerie Berthaut" iz Francuske, na trećem mestu je gauda odležana u pećini iz Holandije, a prošlogodišnji najbolji sir bio je rogue river blue, organski plavi sir iz Oregona (SAD).
- Ovaj sir me je očarao i ukrao mi srce. Nije sličan ničemu što sam ranije video. Njegov izgled je tako originalan, sir je mastan i zavodljiv - rekao je britanski sudija Džejson Hajnds, jedan od 250 sudija na velikom takmičenju.
Sir koji je osvojio međunarodni žiri delo je jednog malog španskog proizvođača sira u porodičnom vlasništvu, po imenu Quesos y Besos, što u prevodu znači "Sirevi i poljupci". Kompanija je počela sa radom pre samo pet godina u južnoj Španiji.
- Sve što radimo inspirisano je ljubavlju prema našoj porodici, uključujući i naziv firme, tako da je ovo jedan veoma poseban trenutak za nas - rekla je glavni proizvođač sira, Silvia Pelaes, na ceremoniji dodele nagrada održanoj u Španiji.
Video: Burger na laboratorijski način: Nema više ubijanja krava, meso u tanjiru direktno iz epruvete
(Telegraf Biznis)
Video: Srbija sutra dobija 30 novih kilometara autoputa od Koševa do Vrnjačke Banje
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.