• 19

Ogromno interesovanje da se mladi vrate na selo: Država daje više novca, do kuće možete za 1.500 evra

, Telegraf Biznis

Izvesno je da će Ministrarstvo nastaviti sprovođenje ovog Programa i u narednoj godini

 • 19
Kuće u Srbiji, selo, seoske kuće

Foto: Shutterstock

Iznos za dodelu sredstava za kupovinu seoskih kuća je povećan, potvrđeno je za Telegraf Biznis u Ministarstvu za brigu o selu. 

Opredeljena su dodatna sredstava za ove namene, tako da ukupan iznos po ovom Programu sada iznosi 686.584.000 dinara. Prema našim informacijama, iznos je promenjen zbog velikog interesovanja. 

- Kada je reč o Uredbi o dodeli bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom namenjenim mladom i radno sposobnom stanovništvu koje namerava da svoj život nastavi u selima Srbije, usled neočekivano velikog interesovanja Ministarstvo za brigu o selu predložilo a Vlada Republike Srbije usvojila opredeljivanje dodatnih sredstava za ove namene, tako da ukupan iznos po ovom Programu sada iznosi 686.584.000 dinara - rečeno je u resornom ministarstvu za naš portal.

Na ovaj način udovoljiće se skoro svim zahtevima po Javnom konkursu za 2021.godinu, a koji ispunjavaju propisane uslove.

Imajući u vidu da su u Nacrtu Zakona o budžetu za 2022.godinu već opredeljena sredstva za ove namene, izvesno je da će Ministrarstvo nastaviti sprovođenje ovog Programa i u narednoj godini.

Novac za kupovinu kuća dodeljuje se prema Uredbi o utvrđivanju programa dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Republike Srbije za 2021.godinu. Cena kuće koja se kupuje sredstvima iz Programa ministarstva, može da bude do 1,2 miliona dinara tj.do 10.000 evra.

Ovim programom predviđena je dodela bespovratnih sredstava mladim bračnim i vanbračnim parovima, samohranom roditelju i mladom poljoprivredniku/ci do 45 godina života za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, koja može da se nalazi na teritoriji svih naseljenih mesta Republike Srbije, izuzev u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naseljima.

Kuće u Srbiji, selo, seoske kuće

Foto: Shutterstock

Na taj način, o čemu je Telegraf Biznis već pisao, porodica Biljane Radenković i Ivana Milosavljeića iz Vladičinog Hana, dobila je bespovratna sredsta od države za kupovinu kuće na selu sa okućnicom, u okiru kampanje oživljavanja sela u Srbiji.

Oni bi uskoro sa svojom decom trebalo da se usele i počnu novi život. Kuća se nalazi u selu Repince, na svega 15 minuta pešaka od centra Vladičinog Hana. Ovim ugovorom je i Jelena Ilić ostvarila pravo na kupovinu seoske kuće uz podršku Ministarstva za brigu o selu a reč je o bespovratnim sredstvima od 1,17 miliona dinara.

Кuće sa okućnicom do 30 ari, nudiće se u rubnim, pograničnim i brdsko-planinskim selima koja predstavljaju "demografske crne tačke" Srbije, rekao je ranije za Telegraf Biznis Milan Кrkobabić, ministar za brigu o selu.

Krkobabić je podelio i cene kuća po nekim krajevima pa je naveo da se u Bavaništu kuća od 86 kvadrata sa 20 ari okućnice može kupiti za 4.500 evra, u Crnoj Bari 43 kvadrata i dva hektara okućnice koštaju 1.500 evra, u Smederevskoj Palanci nudi se kuća od 100 kvadrata, 16 ari placa za 9.000 evra, kuće u Ivanjici se mogu kupiti za 4.000 do sedam i 10.000 evra.

Video: Miloš i Biljana za Anikino zdravlje dali svoju rodnu kuću

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Boban

  Dovedes mlade na selo, kupe neku stracaru sa malo bastice i sta ce onda?. Ako nemas posao dzabe ti i ta kuca na selu jer od nicega se ne moze ziveti... A da bi bio poljoprivrednik prvo moras imati zemlju a potom svu potrebnu mehanizaciju i pare uz to da mozes ulagati unapred....

  2
  0

  Podelite komentar

 • Da

  Je dobro ne bi sve zivo pobeglo sa sela glavom bez obzira

  6
  1

  Podelite komentar

 • Ton

  To nika .nije videlo selo

  5
  0

  Podelite komentar

Google preporuke