• 2

U 10 meseci izvezli smo 17.300 tona svinjskog mesa: Zašto nam junetina više nije konkurentna u EU?

Nenad Budimović iz PKS kaže da na kraju ove godine rezultati pokazuju da je "došlo na napalatu" sve ono u šta se ulagalo da se sistem tokom pandemije održi

 • 2
svinje

Foto: Pixabay

Prosečno učešće biljne proizvodnje za sva gazdinstva, u ukupnoj vrednosti proizvodnje u 2021. godini, iznosilo je 60,5 odsto, dok je učešće stočarske proizvodnje bilo na nivou od 29 odsto, rečeno je na sednici Odbora Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda PKS.

Ostvarena proizvodnja živinskog mesa bila je na nivou od skoro 115.000 tona, što je za 0,8 odsto više nego lani i 17, 6 odsto više u odnosu na petogodišnji prosek. U prvih deset meseci 2021. iz Srbije je izvezeno 17.300 tona proizvoda svinjskog mesa, u vrednosti od 50,8 miliona evra, dok je u u istom periodu u našu zemlju uvezena količina od 22.900 tona ovih proizvoda, u vrednosti od 64 miliona evra.

Kada su u pitanju mleko i mlečni proizvodi, u prvih deset meseci izvoz je iznosio 65.700 tona, što je za 2.200 tona mleka i mlečnih proizvoda više, nego što je Srbija izvezla u istom periodu prošle godine.

Sednica Odbora održana je u Privrednoj komori Srbije, a na njoj su predstavljeni rezultati stočarstva u zemlji za 2021. godinu. Sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih prozvoda u PKS, Nenad Budimović, ocenio je da je "ova godina bila puna izazova i veoma dinamična kada je u pitanju očuvanje i nastavak proizvodnje u stočarstvu".

On je u izjavi za Tanjug naveo da je "proizvodnja mesa, meda, živinskog mesa, jaja, ribe, kao i veterinarskih lekova i veterinarske zaštite odgovoran posao i istakao da su svi, koji su u ovom proizvodnom lancu, uspeli da amortizuju udarac tokom pandemije i spreče nestašicu ovih proizvoda".

Budimović kaže da na kraju ove godine rezultati pokazuju da je "došlo na napalatu" sve ono u šta se ulagalo da se sistem tokom pandemije održi.

- Pojava afričke kuge svinja na globalnom nivou u Nemačkoj, Kini, Estoniji i Poljskoj izazvala je promene svetskih razmera. Jedan veliki uvoznik, kao Kina, prestao je da uvozi meso iz EU zbog pojave kuge i izazvao je hiperprodukciju u prozvodnji svinjskog mesa i pad cena - objasnio je on i dodao da su se tada mnogi odlučili za uvoz kvalitetne i povoljnije sirovine.

Šta je sve poskupelo od početka godine?

Foto: Shutterstock

Naveo je da je u Srbiji zabeležen pad cena tovljenika početkom godine, kao i da su, potom, farmeri odustali od ciklusa proizvodnje, a da je odmah nakon toga porasla cena, jer mesa nije bilo dovoljno.

Što se tiče govedarstava, Budimović kaže da je "tokom ove godine dobra proizvodnja u ovoj oblasti i da je cena za farmere bila povoljna".

- Bikovi se kreću negde na nivou od oko 2,5 evra žive vage, ali ova vrsta mesa se slabo koristi u Srbiji i u odnosu na njega prednost imaju živinsko i svinjsko meso, tako da, što se tiče govedine, mi smo na nekom nivou od pet kilograma na godišnjem nivou po glavi stanovnika - kazao je on.

Dodao je da, što se tiče junećeg mesa, Srbija više nije konkurentna na evropskom tržištu, jer je EU uvela posebnu vrstu carinske zaštite kada se meso uvozi iz Srbije. Poručio je da se na to mora delovati i naglasio da je PKS pokrenula inicijativu za pregovore u Briselu kako bi se ukazalo na tu nepravilnost.

Video: Burger na laboratorijski način: Nema više ubijanja krava, meso u tanjiru direktno iz epruvete

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Zoran Sporic

  23. decembar 2021 | 10:27

  Vrlo stručan i racionalno utemeljen komentar gospodina Budimovića. Nažalost, glas stočara i uopšte privrednika, ne čuje se tamo gde treba . Resorna Ministarstva ostaju gluva na inicijative i ništa ne preduzimaju da makar olakšaju izuzetno tešku situaciju u stočarstvu

  7
  0

  Podelite komentar

 • Vuk

  23. decembar 2021 | 10:49

  Skandalozno, zašto uopšte i uvozimo, ZAŠTO? Imamo uslove i kapacitete da samo IZVOZIMO. Ko se ugrađuje u uvoz?!?!?!

  6
  0

  Podelite komentar