• 3
 ≫ 

Blago onom ko ovaj zanat ima u rukama, za deset dana može da zaradi nečiju platu: Dnevnica neverovatna

 ≫ 

Branko u srpskim voćnjacima ima pune ruke posla, dnevnica je neverovatna

 • 3
Orezivanje voća voće voćnjak dnevnica Čačak Branko Novaković

Foto: RINA

Sunčani, topli dani izmamili su na imanja mnoge poljoprivrednike, a u voćnjacima širom zapadne Srbije u toku je rezidba. Neiskusni voćari često prave greške pa se neretko dešava da se usled loše rezidbe, voćnjaci ne mogu oporaviti do tri godine i zato je jako važno da taj posao bude profesionlano odrađen. Međutim, Profesionalnih rezača voća sve je manje, pa su iskusni voćari na vreme angažovali sezonske radnike. Branko Novaković i Ljubo Paunović već desetak dana angažovani su na rezidbi voća u čačanskom selu Pridvorica.

"Orezivanje voća, ma koliko izgledalo lako, težak je posao. Dobrobiti orezivanja svima su poznate, međutim na rezaču je velika odgovornost, on svojim umećem i znanjem reguliše rod i kvalitet budućih plodova. Dobar rezač mora da poznaje fiziologiju biljaka, karakteristike rodnih grančica, gde se nalaze rodni, a gde lisni pupoljci i na koji način se koja voća vrsta orezuje", izjavio je Branko za RINU.

Iskusni u ovom poslu ne odstupaju od pravila rezidbe. Rezač mora poznavati sorte jer ni jedna se ne reže isto, ne samo sorte već i voćne vrste. Posebno se rade krune za sa svaku sortu i svaku vrstu vićaka, ali se najčešće rade sunčane, kažu majstori. Tri godine je dovoljno da se nauči pravilna rezidba voća, ali koji su ivu metodu usavršili, ove godine značajno će uštedeti. Dnevnica rezača voća kreće se i do 50 evra i kako kažu Branko i Ljubo, može da se zaradi, ali se i dosta radi.

"Do sada sam orezao oko dve ipo hiljade sadnica, ostalo mi je još desetak hektara, po Šumadiji, to je sve unapred ugovoreno , stare su mušterije i kod ljih sam svake godine. Nema dovoljno onih koji poznaju rezidbu, dolaze i iz Smedereva, traže jeftinije rezače, ali su verujem i neiskusniji,ali ljudima je zauvar da uštede neki dinar“, kaže Branko.

Ono na šta voćari treba da obrate pažnju jeste da period obaveznog zimskog mirovanja prolazi, bilo je mrazeva,ali vegetacija nije svuda krenula, tako da će vreme pokazati kako će proći kajsija. Voćari mogu iskoristiti lepo vreme za krečenje stabala koje se može više puta ponoviti jer se na taj nčin obavlja dezinfekcija i uništavanje patogena na kori.

Video: Kako i zašto se orezuju maline i kupine?

(Telegraf Biznis/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Vu

  17. februar 2022 | 23:19

  Dobar obrezivač u severnobačkom okrugu uzima 100 eura na dan.

  10
  0

  Podelite komentar

 • Slobodan

  18. februar 2022 | 01:01

  Ma koliko sam cuski popio od svog oca i bivseg sefa na poslu dok nisam naucio sve o rezidbi,ufff...Mrzeo sam taj posao a sada sam im zahvalan...Ne zaradjujem od tog posla ali uzivam kad sredim svoj vocnjak i vocnjake svojih prijatelja,zaista.Tezak posao ali meni je to sad, posle stresa na poslu, prava razonoda,opusta me...

  4
  0

  Podelite komentar

 • Nikola

  18. februar 2022 | 09:35

  Ne znam šta je tu čudno, pa i dobar kuvar uzima brdo hiljada evra mesečno, dok oni sa nedovoljno znanja 30 000 din

  1
  0

  Podelite komentar