• 9

Skočila cena kukuruza zbog Ukrajine, i u Srbiji sve poskupelo

Na domaćem tržištu zabeležen je i snažan rast cena drugih primarnih poljoprivrednih proizvoda što je reakcija na situaciju u Ukrajini

  • 9
foto Pixabay Foto: Pixabay

Cena kukuruza zabeležila je maksimum u ovoj ekonomskoj godini od 29,3 dinara bez PDV-a, objavljeno je u nedeljnom izveštaju Produktne berze.

Na domaćem tržištu zabeležen je i snažan rast cena drugih primarnih poljoprivrednih proizvoda što je reakcija na situaciju u Ukrajini.

"Teško je u sadašnjem kontekstu predvideti posledice ruske akcije na tržištu, znajući da luke kao što su Mariupolj i Odesa postaju neupotrebljive usled bombardovanja", navodi se u izveštaju i ističe da je crnomorski izvoz suspendovan što dovodi do rasta cena.

Kukuruzom se početkom nedelje trgovalo za 27 dinara po kilogramu da bi cena za isporuku krajem nedelje bila 29,3 dinara za kilogram bez PDV-a. Ponderisana cena za ovu nedelju iznosi 28,4 din/kg što je rast od 5,62 procenata.

Zbog svetskih političkih dešavanja krajem nedelje došlo je do povećanja tražnje pa su ugovori za pšenicu zaključivani u rasponu od 30 do 31 dinara za kilogram bez PDV-a.

Prvi terminski ugovor za pšenicu roda 2022. godine realizovan je po jedinstvenoj ceni od 28 din/kg bez PDV-a za isporuku u julu. Cena soje kretala se u rasponu od 75 do 78 din/kg bez PDV-a sa izraženim uzlaznim trendom. Ponderisana cena je iznosila 75,97 din/kg bez PDV-a, što je poskupljenje od 1,91 posto. Ukupan promet preko Produktne berze je iznosio 6,1 hiljadu tona, čija je finansijska vrednost bila 215,2 miliona dinara.

Hrvatsko veštačko đubrivo AN u pakovanju od 25 kg prometovano je po ceni od 87,01 din/kg bez PDV-a, dok je ruski AN 900/1, prometovan po ceni od 84,08 din/kg. Ugovori za ureu su zaključeni u rasponu od 89,37 do 92,47 din/kg bez PDV-a.

Video: Putin proglasio početak vojne akcije: Ko pokuša da nas zaustavi, suočiće se sa neviđenim posledicama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srboljub

    25. februar 2022 | 16:17

    E ovo je nagrada svima u Srbiji koji su se ushićeno radovali tom nesrećnom ratu u Ukrajini. Lepo ljudi kažu da kada se slonovi biju strada trava. Ovo jsamo početak tek nas čekaju teška iskušenja.

  • Nele

    25. februar 2022 | 16:12

    Zar moze skuplje

  • Magaš

    25. februar 2022 | 17:10

    U čemu je caka?? Zašto tako brzo....OMG opet lopovima rodilo i tako u nedogled

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>