• 4
 ≫ 

Jeleni iz Hrvatske prelaze kod nas i gule stabla voćkarica: Podignuta "pametna ograda" kao zaštita od divljači

 ≫ 

Kada je nizak vodostaj Dunava kod nas prelaze i jeleni iz Hrvatske. Velika je šteta. Bilo je ranije i tužbi, navodi predstavnik voćara

  • 4
Jeleni vraceni na zlatar Foto: RINA

Zbog velike štete koju divljač nanosi u voćnjacima, JP "Vojvodinašume" započelo je u Gornjem podunavlju, u Kupusini kod Apatina, postavljanje zaštitnih ograda niskog napona. One osim što sprečavaju upad životinja, šalju i obaveštenje vlasnicima imanja preko aplikacija za mobilni telefon, prenpsi Tanjug.

Najveću štetu voćari u okolini Apatina su pretrpeli u toku zime krajem 2018. i početkom 2019.godine, kada je zbog lošeg stanja i delom neovlaštenog sečenja spoljne ograde lovišta posebne namene „Kozara“ kojim gazduje JP “Vojvodinašume“, jedan broj jelena izašao u atar sela Kupusina i gulio kore stabala voćkarica.

- To nije jedini slučaj i nije sva divljač iz lovišta. Kada je nizak vodostaj Dunava kod nas prelaze i jeleni iz Hrvatske. Velika je šteta. Bilo je ranije i tužbi, ali sada se nadamo da će ova nova tehnologija doprineti da rešimo problem - kaže Peter Ištvan, predstavnik voćara iz Kupusine.

Pilot projekat koji podrazumeva postavljanje električne zaštitne ograde niskog napona kao efikasan repelent za zaštitu voćnjaka i drugih poljoprivrednih kultura od krupne i sitne divljaći naročito krajem zime, u februaru i martu, JP “Vojvodinašume“ je pokrenulo u saradnji sa Mesnom zajednicom Kupusina, na pokaznoj površini od 80 ara sa dužinom ood 480 metara i visine od 2 metra.

- Na ovaj način ćemo izbeći invanzivne mere koje su pojedinci zagovarali, a to je da se jelenska divljač odstreli i pokušaćemo da uskladimo prirodu sa privrednim aktivnostima čoveka, da pokažemo da na istoj površini mogu u skladnom odnosu da žive jeleni i da se ljudi intezivno bave voćarstvom i povrtarstvom - kaže Roland Kokai, direktor "Vojvodinašuma".

Postavljena zaštitna ograda je za čoveka i životinje potpuno bezopasna, a postavljeni elektro-repelent sa autonomnim solarnim napajenjem i stabilnim naponima nazvanim "pec-pec" pružiće, tvrde u JP "Vojvodinašume", adekvatnu i efikasnu zaštitu vocnjaka od divljači i pokazati da se na taj način mogu štititi poljoprivrednici širom Srbije.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vojno Lice iz senke

    2. mart 2022 | 16:28

    Taman da ima šta da se lovi

  • ...

    2. mart 2022 | 22:48

    Boze zivotinje su glade!!!!

  • suzana

    2. mart 2022 | 18:03

    Nisam li ja nedavno ovde procitala da uvozimo jelene jer ih nema? Pa 'deportujte' ih na drugi teren.... Ili je bolje uvoziti...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>