• 0

Osam vojvođanskih sela ugroženo zbog pojave ptičijeg gripa

U srednjebanatskom okrugu identifikovana pojava ptičijeg gripa

  • 0
Ptica kormoran

Foto: Shutterstock

Sutjeska i Neuzina, sela u opštini Sečanj, kao i Banatski Despotovac, koji se nalazi na teritoriji grada Zrenjanina, proglašeni su za zaraženo područje, zbog pojave ptičijeg gripa, odnosno avijarne influence kod divljih ptica. To je potvrđeno portalu zrenjaninski.com u Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Uprava za veterinu navodi da je donela rešenje o proglašenju područja zaraženim i ugroženim od zarazne bolesti avijarna influenca kod divljih ptica na delu toka Tamiša, u neposrednoj blizini ribnjaka Sutjeska, u opštini Sečanj.

Ovakvo rešenje je doneto na osnovu laboratorijske potvrde prisustva virusa ptičjeg gripa kod divljih ptica u naučnoj referentnoj laboratoriji za avijarnu influencu, u Veterinarskom specijalističkom institutu u Kraljevu.

“U skladu sa propisima, rešenjem je proglašeno zaraženo područje u poluprečniku od najmanje tri kilometra od žarišta, koje obuhvata naseljena mesta Neuzina i Sutjeska u opštini Sečanj, i Banatski Despotovac, na teritoriji grada Zrenjanina. Rešenjem je proglašeno i ugroženo područje u poluprečniku od najmanje deset kilometara od žarišta, koje obuhvata Botoš i Tomaševac, na teritoriji grada Zrenjanina, kao i Jarkovac, Boku i Sečanj, u opštini Sečanj”, rečeno nam je u Upravi za veterinu.

Može se preneti na ljude

Iako avijarna bolest na ovom području nije zabeležena kod domaće živine, ona predstavlja zoonozu i može se preneti na ljude. U Upravi za veterinu navode da zbog toga treba biti naročito oprezan i sprečiti kontakt divljih ptica i domaće živine na gazdinstvima i komercijalnim farmama.

“Radi suzbijanja i iskorenjivanja bolesti avijarne influence kod divljih ptica, na zaraženom i ugroženom području sprovodiće se restriktivne mere prometa živine, živinskog mesa i jaja, kao i mere zdravstvene kontrole i dijagnostičkog ispitivanja živine i ptica u cilju sprečavanja širenja i suzbijanja ove zarazne bolesti”.

Video: Dr Nestorović: Ko se plaši i ko mora zbog zdravlja neka nosi masku ali kod ostalih to nema svrhu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>