• 4

"Cene i u Srbiji će sigurno porasti": Vreme da se zamoli Vlada da ukine zabranu izvoza žita?

Govoreći o uticaju sukoba u Ukrajini na privredu, Čadež je rekao da je najveći problem njegova nepredvidivost, što onemogućava privrednike da planiraju poslovanje

 • 4
Pšenica, žetva pšenice, ratar, seljak, žito

Foto: Shutterstock

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je da Srbija ima dovoljno brašna, ulja i šećera i da je vreme da privrednici sa Vladom ponovo otvore pitanje izvoza, jer ne postoje razlozi da ograničenje ostane.

On je naglasio da je snabdevenost domaćeg tržišta žitaricama i brašno stabilna i da se nije dogodila nikakva velika nestašica.

"Brašna ima, imamo i ulja i šećera. Kada pogledate kolike su zalihe, a kolike potrebe, mislim da je vreme da sa Vladom ponovo otvorimo to pitanje i zamolimo da ponovo možemo da izvozimo", rekao je Čadež za RTS.

On je ocenio da će cene i u Srbiji sigurno porasti, ali da je dobro što je Srbija izvoznik hrane i što neće imati problema s tim.

Govoreći o uticaju sukoba u Ukrajini na privredu, Čadež je rekao da je najveći problem njegova nepredvidivost, što onemogućava privrednike da planiraju poslovanje.

"Morate praktično da tražite nova tržišta sa kojih ćete da uvozite. Ako ste uzimali rebrasti čelik iz Ukrajine, vi sada nemate taj rebrasti čelik koji ide u armaturu", rekao Čadež.

On je naveo da je iz razgovora sa kompanijama shvatio da je izvoz na rusko tržište otežan, zbog niza problema sa kojim se izvoznici suočavaju, ali da je i dalje moguć.

"Još uvek može da se izvozi na rusko tržište. Od ljudi koji su tamo najprisutniji, čujemo da su imali veliki problem sa krizom rublje, ali sada vidimo da se stvari stabilizuju", rekao je Čadež.

Video: Čadež: Preko novosadske luke roba iz Srbije i regiona u svet

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • 😷😷😷😷😷

  4. april 2022 | 11:56

  Pa to smo znali da ce posle izbora SVE da poskupi!

  17
  1

  Podelite komentar

 • Koliko

  4. april 2022 | 12:46

  se TONA PRODAJE JOS ZITARICA nasim neprijateljima ???? 🤦🏻‍♂️

  9
  0

  Podelite komentar

 • Sasa

  4. april 2022 | 12:31

  Trazite izvoz da bi jos vise poskupelo na domacem trzistu. Lepo nema sta

  9
  0

  Podelite komentar