• 5

Prodavnice im ograničile kupovinu ulja: Do tri flaše po kupcu

Britanski maloprodajni konzorcijum kaže da su ograničenja privremena mera, "kako bi se osigurala dostupnost za sve"

  • 5
Šta je sve poskupelo od početka godine? Foto: Shutterstock

Neki supermarketi u Velikoj Britaniji ograničavaju koliko jestivog ulja kupci mogu da kupe, jer su zalihe "pogođene" ratom u Ukrajini.

Tesco, recimo, dozvoljava tri artikla po kupcu. Waitrose i Morrisons imaju ograničenje za kupce na po dva artikla. Većina suncokretovog ulja u Velikoj Britaniji dolazi iz Ukrajine, a poremećaj izvoza doveo je do određenih nestašica i povećane potražnje za alternativama.

O tome je Telegraf Biznis pisao mnogo puta, a nedavno smo analizirali kakvo je stanje na tržištu vezano za 5 popularnih ulja.

Britanski maloprodajni konzorcijum kaže da su ograničenja privremena mera, "kako bi se osigurala dostupnost za sve", preneo je BBC, a o tome je izvestio i Blumberg.

Maslinovo, repičino i suncokretovo ulje su deo novih ograničenja koja uvode neki supermarketi u zemlji, kako u fizičkim prodavnicama tako i na mreži.

Island još nije komentarisao fotografije, postavljene na društvenim mrežama, na kojima su prikazani natpisi u prodavnicama u toj zemlji - a koji govore o ograničenju prodaje flaša suncokretovog ulja od dva do pet litara. Kupac, naime, može kupiti samo jednu bocu.

U međuvremenu, portparol Waitrose kaže: "Pažljivo pratimo situaciju i sarađujemo sa našim dobavljačima, kako bismo osigurali da kupci i dalje imaju izbor ulja za kuvanje".

Stručnjak za namirnice, Džed Fater, napominje kako "kupci mogu biti sigurni da ima mnogo alternativa kada su u pitanju ulja za kuvanje".

Kuvanje, kuhinja, priprema hrane, recepti Foto: Shutterstock

Cene veće do 10 odsto

- Navikli smo na obilje varijanti, ono što možemo videti je da postaju sve ograničenije - rekao je, ali i upozorio da bi suncokretovo ulje uskoro moglo biti nedostupno na policama. 

Poznati trgovinski lanci Sainsbury's i Asda trenutno ne ograničavaju koliko ulja za kuvanje njihovi kupci mogu da kupe.

Analiza maloprodajne istraživačke firme, Assosia, takođe sugeriše da smanjena ponuda suncokretovog ulja - kao rezultat sukoba u Ukrajini - utiče na cene. Pratili su promene u prosečnoj ceni suncokretovog ulja kod velikih trgovaca. Podaci sugerišu da je litarska boca suncokretovog ulja, pojedinačnog brenda svakog lanca, u proseku poskupela za 12 penija na 1,26 funti od januara 2022. godine - povećanje veće od 10%.

Za flašu od pet litara povećanje je iznosilo 38 penija ili 6%. Nije bilo promene u prosečnoj ceni jednog litra organskog suncokretovog ulja "sopstvenog brenda", koja je iznosila 3,10 funti.

Video: Blago povećana potražnja za namirnicama, trgovci kažu da robe ima dovoljno

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gradjanin

    23. april 2022 | 09:46

    I kod nas na krajnjem jugu centralne Srbije je nestasica ulja, brasna a zadnjih 7 dana secera. Dolaze iz Makedonije, Kosova, nose rodjacima na Kosovu, kupuju ovde pa svercuju na Kosovo, sve je u opticaju. Pre 3 dana stiglo u Maxi-ju 3 palete secera koji se kod njih prodaje 82 din po kili i odmah nakupcu dali 2 palete koji je posle prodavao po 125 po kg. Gradjani ne mogu da dodju ni do 1 kg, odmah je biznis proradio

  • Kostelo

    23. april 2022 | 09:38

    I kod nas u Prijepolju je ograniceno

  • Drekavac

    23. april 2022 | 10:50

    Kod nas u BNu pune prodavnice svega, narod kupuje koliko mu treba nema histerije.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>