• 4

Ukus sladak, a cena gorka: Domaće jagode koštaju papreno, kod Dragana - "koliko daš"

Jeftiniji plodovi se očekuju za nekih deset do 15 dana, a za sada su na prodaju samo jagode iz plastenika

  • 4
jagode, Dragan Jovanović iz sela Zagorica kod Topole Foto: RINA

Nakon što su preskupe grčke jagode harale srpskim pijacama, sada su na tezge konačno stigle i one domaće.

Ali, kod Dragana Jovanovića iz sela Zagorica, kod Topole, zbog nepovoljnih vremenskih uslova prvi rod crvenih plodova iz plastenika stigao je sa malim zakašnjenjem.

Ipak, "imajući u vidu kvalitet i količinu, vredelo je čekati", kaže ovaj domaćin.

- Mraz je skinuo jedan rod, do sada je već trebalo da bude ubrano oko 60 kilograma, ali zbog niskih temperatura to je otišlo u nepovrat. Sada kad se vreme stabilizovalo, sve ide po planu. Domaće jagode su nikad ukusnije i krupnije - rekao je Dragan i dodao da i ove godine ima neobičan način prodaje i neposredan odnos sa kupcima, koji se pokazao kao pun pogodak.

- Jagode ne nosim na pijacu, već svi oni koji žele one domaće, neprskane, dođu kod mene u plastenik ili baštu i mogu da uberu koliko žele i plate koliko žele. Naši ljudi su široke ruke i često na taj način zaradim više nego što bih zaradio da imam striktnu cenu po kilogramu - priča Dragan.

Prve srpske jagode duplo skuplje nego lani

Dok je pre trebalo da izdvojite oko 300 din/kg, sada vam treba između 500 i 600 dinara. Pad cene očekuje se kad na prodaju, osim ovih iz plastenika, stignu plodovi iz zasada na otvorenom.

jagode, Dragan Jovanović iz sela Zagorica kod Topole Foto: RINA

- Njihova berba će biti za nekih deset do 15 dana, kvalitet tih jagoda još je veći. Imaju pojačanu aromu, u odnosu na ove iz plastenika jer su bile okupane suncem. Jagoda je izuzetno isplativa, jer zahteva mala ulaganja. Na imanju imamo dosta životinja i kao prihranu koristimo stajnjak, i zalivamo ih. Hemijska tretiranja su minimalna - priča voćar iz Topole koji pretežno uzgaja sortu kleri.

Kleri je italijanska sorta jagode veoma popularna u našoj zemlji, prvenstveno zbog vrlo ranog sazrevanja i atraktivnog ploda. Prinos može da varira od 600 do 900 grama po bokoru.

Ona daje manje roda, ali boljeg kvaliteta. Osim plastenika, u bašti ima posađeno oko 1.000 živića.

- Na svakom živiću treba da rodi oko 500 grama, ako rodi i 300 grama, biće zadovoljavajuće. Za sledeću godinu ću razmnožiti i rasaditi još, jer nema nekog velikog posla, a može i da se zaradi.

Video: Skupocene ovčice koje su proglašene za najslađe na svetu: Jedna košta i do 25 hiljada evra

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A. P

    25. april 2022 | 16:04

    Nista nemoze dase odrzi, dok nije prskano raznim hemikalijama pa i jagode. Samo divlje jagode se ne prskaju zato su male i sitne, ali naj zdravije.

  • Vuk

    25. april 2022 | 13:36

    Bravo za srpske jagode, konačno i srpski seljak da progleda!

  • Hemicaly

    25. april 2022 | 15:08

    I naše i uvozne su prskane raznim hemikalijama

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>