"Ako cena padne još niže, nećemo brati jagode, već sve uništiti tanjiračom": Ovako nešto se ne pamti

Proizvođači koji tek ovih dana počinju berbu, po ceni od 100 dinara, definitivno će biti na gubitku

Jagode

Foto: Dragan Grujić

Od slasti jagoda, koje se uveliko beru, proizvođači u Mačvi i Pocerini se ove godine neće ovajditi. Ne pamte da su majske jagode ikada prodavali jeftinije.

"Šta se ovo događa sa cenom jagoda" je ovih dana najčešće pitanje među jagodarima i nijedan odgovor im nije razuman, pošto su u proizvodnju uložili mnogo više nego lane, a jagodama cena pada iz dana u dan.

- Juče smo na kvantašu u Šapcu prodali dvadesetak gajbica po 200 dinara za kilogram, a danas je cena pala na 100 do 130 dinara - kaže Dragiša Martinović.

Sa 40 ari pod jagodom, po njegovoj proceni, ove godine neće zaraditi ni dinara. Biće dobro, kaže, ako računica na kraju sezone ne pokaže - gubitak.

- Ova godina nije pogodovala jagodi. Sve je krenulo naopako. Prvo, vremenske prilike nisu bile

povoljne jer su dugo vremena bile hladne noći, pa se jagoda nije dobro razvila zbog čega je slabije

rodila. Onda je usledio novi temperaturni šok - sveže noći, a tokom dana 30 stepeni. Manju količinu prvih jagoda smo prodavali po 250 dinara, pa cenim da će nas to izvući do pozitivne nule. Međutim, proizvođači koji tek ovih dana počinju berbu, po ceni od 100 dinara, definitivno će biti na gubitku - dodaje Martinović.

Jagode iz Pocerine su oduvek bile na ceni i najveće količine sveže jagode iz ovog kraja iz plastenika i sa njiva prvenstveno zbog kvaliteta završavale su na velikom ruskom tržištu. Ove godine na samom početku berbe otkupljivači su kilogram plaćali 330 do 350 dinara, a za kratko vreme cena se prepolovila.

- Prva klasa jagode ekstra kvaliteta koja ide za Rusiju juče je otkupljivana po 160 dinara. Toliko je bilo i na kvantašu u Metliću gde su za drugu klasu nakupci kilogram plaćali 110 dinara. Sitnije jagode su još jeftinije, između 60 i 80 dinara - kažu proizvođači iz ovog kraja.

U gazdinstvu Dragana Vulovića, u Pocerskom Metkoviću, proizvodnja jagoda je poslednjih 25 godina najvažniji posao, od kojeg je uz veliki rad moglo da se zaradi. Ove godine sa 1,80 hektara domaćin očekuje samo da pokrije troškove jer, kako razočarano kaže da se "ovakav haos sa cenom ne pamti".

- Sa cenom od 280 do 300 dinara može da se zaradi, sve ispod toga je propast. Do sada sam uspeo da prodajom prvih jagoda koje su imale dobru cenu isplatim preprate u apoteci, a za dalje je neizvesno šta će da bude. Ako cena padne do 80 dinara, kao što se priča da će se toliko plaćati jagoda za industrijsku preradu, nećemo je ni brati nego ću sve uništiti tanjiračom - ogorčenje Vulović.

Miljana Đurić iz Uzveća, koja uzgaja jagodu 20 ari, sinoć je preživela šok kada je kupac iz Beograda

vratio 50 kilograma koje je prekjuče pazario po 130 dinara.

- Ne znamo šta da radimo sa jagodom. Hladnjače još nisu počele otkup, a da bi se jagoda odnela na kvantaš treba platiti gorivo i ulaz po svakoj gajbici i na kraju berače koji uzimaju 350 dinara po satu. Pa i ako uspeš da prodaš jagode po 100 dinara, kad sve platiš zarade nema nigde. Ovo je prava katastrofa - žali se ona.

U ovom trenutku cenu jagode diktiraju nakupci koji svakodnevno obaraju cenu, nekada i u toku dana. Ceh uvek plaćaju krajnji potrošači koji zadovoljstvo da se zaslade jagodama iz piljarnica i sa pijačnih tezgi moraju da plate do 350 dinara po kilogramu.

Video: Skupocene ovčice koje su proglašene za najslađe na svetu: Jedna košta i do 25 hiljada evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jaca

    18. maj 2022 | 10:33

    Uzas,a na pijaci 400!! Ko je tu lud a ko pametan? Naravno,preprodavci! E zemljo Srbijo,uvek neradnici dobro prodju a seljak orao,kopao zalivao i ko ga sisa!

  • Dex

    18. maj 2022 | 11:15

    Jagode su lošeg kvaliteta, loše sorte su u pitanju. Daju izdašan rod ali nikakav ukus i miris. Kao da jedem mešavinu plastike, rotkvica i krastavca. Zato ih više i ne kupujemo…

  • Ivan

    18. maj 2022 | 10:56

    Kad se istrebe nakupci kao organizovani kriminalci onda ce svima biti bolje

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>