• 0

Neko balira seno, neko se fotografiše: Nestvarni pejzaži naše zemlje, kod Branka je sve "pod konac"

Od mašine zavisi da li će balirano seno imati oblik valjka ili kocke

  • 0
pokošene livade Foto: Rina

Iako su napolju već danima temperature tropske, to vredni poljoprivrednici nisu iskoristili kao izgovor već su se prihvatili teškog posla u poljima.

Pre nego što se osušila, trava je pokošena, seno izbalirano i spremno da prehrani stoku tokom presstojeće zime. Nekada su se zbog ovih poslova organzovale čuvene mobe, kada je čitavo selo dolazilo kod jednog domaćina da plasti, ali danas je to prava retkost.

Mehanizacija je čak i u polju preuzela primat, pa se sada radi lakše i brže sa mašinama.

- Ranije se to plastilo pa se trpalo na rozge, sada toga više nema jer nema ni naroda. Posao je osavremljen pomoću mašina, radi se sa presama. Pokosi se, sačeka da se osuši, pograbi se na otkose, i kroz livadu se prođe sa balirkom - kaže Branko Komadinić, iz sela Sokolići kod Čačka.

I upravo od mašine zavisi da li će balirano seno imati oblik valjka ili kocke. Kasnije se koristi za prehranu stoke, ali je svakog leta i jedna od najčešćih scenografija kada je u pitanju fotografisanje za društvene mreže.

pokošene livade Foto: Rina

- Ako se prave kocke, tu treba više radne snage, pa čak i do četiri radnika jer moraju da se pokupe i posebno ispresuju. Za rolo bale jedan čovek je dovoljan. Vidimo da omladina često dolazi dok radimo da se fotografiše, pa im mi onda i objasnimo kako one nastaju i kako su srećni što ne moraju sada kod babe i dede da plaste. Vremena su se promenila - kaže Branko.

Sve je manje onih koji se bave ovim poslom, tako da ovaj domaćin iz Sokolića ne balira samo komšijske, već i livade iz susednih sela.

pokošene livade Foto: Rina

Tako da, ako vas put navede u ovaj kraj zapadne Srbije i vidite seno koje je namešteno "pod konac", vrlo je moguće da je to Brankovih ruku delo. Ukoliko odlučite i da se fotografišete, važno je poslušati fotografe. Svetlost je ključna za dobru fotografiju, a ona najbolja nastaje oko pola sata pre izlaska i oko pola sata pre zalaska sunca.

Video: Zbog vrućina krave daju do 3l manje mleka: Srećko je zato ugradio tuševe i ventilatore u štalu

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>