• 1
 ≫ 

Srpski proizvodi na sajmu u Jordanu: Šansa za izlazak na novo tržište

 ≫ 

Jordan može da bude platforma za izlazak srpskih kompanija na tržišta Iraka i Saudijske Arabije

  • 1
Inflacija hrana prehrambena industrija rast cena Foto-ilustracija: Shutterstock

Privredna komora Srbije u saradnji sa Švajcarskim programom za promociju uvoza (SIPPO) organizovala je posetu srpskih kompanija prehrambene industrije Jordanu, gde je istaknuto da dve zemlje pored međusobne saradnje mogu svojim poslovnim zajednicama da omoguće dobru platformu za izlazak na tržišta zemalja koje ih okružuju prenosi Tanjug.

"Jordan može da bude platforma za izlazak srpskih kompanija na tržišta Iraka i Saudijske Arabije, sa kojima Jordan ima tradicionalno dobro razvijene poslovne kontakte, dok Srbija može da bude odlična platforma za saradnju Jordana sa tržištem regiona Zapadnog Balkana, ali i Evrope", rekla je pomoćnica direktora Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS Danijela Strižak.

Dodaje da Jordan ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini sa Sjedinjenim Državama, Kanadom i Singapurom, kao i sa zemljama EFTA, GAFTA (Velika arapska zona slobodne trgovine), Egiptom, Marokom i Tunisom, što pruža velike investicione mogućnosti.

Srpske kompanije posetile su sajam prehrambene industrije i tehnologija- Food and Tećnology Expo 2022 u Jordanu od 13. do 19. avgusta i svoju ponudu zamrznutog voća i povrća, niskokaloričnih džemova, sokova, jabuka, meda kao i voćnih namaza, kaša i pirea inostranim partnerima predstavile su kompanije ITN, Budimka, PIK Bečej, Medino i Agrounija, objavila je PKS.

Aleksandar Vučić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Srpske kompanije imale su i poslovne razgovore sa oko 30 jordanskih kompanija iz sektora prehrambene, hemijske i industrije prerade metala, a program posete obuhvatio je i sastanak sa predstavnicima Udruženja privrednika Jordana kao i posetu maloprodajnim lancima i fabrici konditorskih proizvoda Al Zahra.

Srpska privredna delegacija imala je i poslovne sastanke sa Udruženjem privrednika Jordana uz prisustvo kompanija iz sektora prehrane, ali i trgovine, finansija, građevinske industrije, usluga i iz sektora ženskog preduzetništva.

Član Upravnog odbora asocijacije Abdul Halim Abdin istakao je da Jordan sistemski radi na jačanju sektora proizvodnja fosfata i veštačkog đubriva, farmaceutske i tekstilne industrije i dodao da su to proizvodi i usluge koje Jordan može da ponudi Srbiji.

"Privredne asocijacije dve zemlje treba kontinuirano da rade na animiranju privrednika i privlačenju investicija“, rekao je direktor Predstavništva PKS u Izraelu Aleksandar Nikolić koji je pozdravio prisutne u ime predsednika PKS i dodao da je ova poseta značajna za dalje pozicioniranje srpske privrede na prostoru Bliskog istoka.

Istakao je kapacitete benefita prehrambenoj industriji saradnjom sa poljoprivrednim fakultetima i agritek sektorom u Srbiji, te neophodnost optimizacije transportnih troškova regionalnim konceptom, kao i sistemskog rada na prevazilaženju opterećenja konkurentnosti baziranih na carinskim dažbinama.

Kako je istaknuto na sastanku, Srbija i Jordan mogu da sarađuju i na razmeni znanja i iskustava posebno u oblasti informacionih tehnologija, a imajući u vidu komparativne prednosti Jordana, kao "Silikonske doline" Bliskog istoka i Srbije u kojoj ovaj sektor generiše 10 procenata BDP-a i predstavlja jedan od najznačajnijih izvoznih potencijala.

Takođe, prehrana, sajber bezbednost i medicinski turizam su sektori od interesa za saradnju.

Na osnovu podataka Republičkog zavoda za statistiku, robna razmena Srbije i Jordana u prošloj 2021. godini, iznosila je svega sedam miliona dolara, od čega je izvoz iz Srbije iznosio 5,1 miliona dolara, a uvoz iz Jordana 1,9 mln.

Srbija je u Jordan najviše izvozila tegljače za poluprikolice i cigarete.

Potencijali u saradnji sa jordanskim tržištem identifikovani su u oblasti poljoprivredno-prehrambenog sektora, u sektoru tehnoloških novacija (HealthTec h, IT, Software, Gaming), sajber bezbednosti i sektoru medicinskog turizma.

Jordan proizvodi i izvozi fosfate koji predstavljaju neophodnu sirovinsku bazu za razvoj naše industrije.

Video: Postignut dogovor o zlatnim dugoročnim vizama u Dubaiju za privrednike sa Zapadnog Balkana

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>