• 7

Suša uzela danak: Najveći svetski izvoznik pirinča ograničio izvoz

Indija je zabranila izvoz lomljenog pirinča u inostranstvo i uvela carinu od 20% na druge sorte ove žitarice, piše Rojters

  • 7
pirinač Foto: shutterstock

Kako bi se osigurala snabdevenost u zemlji, Indija je zabranila izvoz lomljenog pirinča i uvela carinu od 20 odsto na odlazne isporuke drugih vrsta ove žitarice.

Ova južnoazijska nacija je, prilikom donošenja datog poteza, navela da je zabrinuta za sigurnost hrane, pošto su monsunske padavine - koje su bile ispod proseka - smanjile prinose.

Indija izvozi pirinač u više od 150 zemalja, i samim tim važi za najvećeg izvoznika pirinča na svetu.

Vlada je, navodno, isključila prokuvani i basmati pirinač iz izvozne carine, koja je stupila na snagu 9. septembra. Takođe je zabranila izvoz 100% lomljenog pirinča, sorte koja se uglavnom koristi za ishranu stoke, iako je nekoliko afričkih zemalja uvozi za potrošnju u ljudskoj ishrani.

Carina će uticati na beli i smeđi pirinač, koji predstavlja više od 60 odsto indijskog izvoza, rekao je predsednik udruženja "All-India Rice Exporters", B.V. Krišna Rao.

- Sa ovom carinom, indijske isporuke pirinča će postati nekonkurentne na svetskom tržištu. Kupci će se prebaciti na Tajland i Vijetnam - kazao je Rao medijima.

RT piše da Indija čini više od 40% globalnih isporuka pirinča i takmiči se sa Tajlandom, Vijetnamom, Pakistanom i Mjanmarom na svetskom tržištu. Stručnjaci upozoravaju da će izvoz zemlje zbog carine u narednim mesecima pasti za najmanje 25 odsto.

Prema podacima jedne trgovačke firme sa sedištem u Mumbaju, Indija je bila najjeftiniji snabdevač pirinča sa ogromnom maržom, što je u izvesnoj meri zaštitilo afričke zemlje kao što su Nigerija, Benin i Kamerun od rasta cena pšenice i kukuruza. "Osim pirinča, cene svih prehrambenih useva su rasle", rečeno je.

Podsećamo, Telegraf Biznis je u više navrata pisao o aktuelnim cenama pirinča u Srbiji, koje su znatno više u odnosu na pola godine unazad. Cene su takođe porasle i na svetskom planu.

Video: Poludeli za Ivan-čajem: Od proizvodnje za svoju dušu do izvoza Amerikancima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>