• 2

"Za kuvani paradajz mora biti novca": Pomama u Novom Sadu, kao oda porodičnoj tradiciji

U redu najviše stoje starije dame koje prave paradajz za decu i unuke

  • 2
Paradajz groznica, Novi Sad Foto: Nikola Bilić

Ljudi koji čekaju u redu kažu da jedno vreme nije bilo paradajza, pa je zato sada red još veći, a sudeći po navali, oni koji cede ovo rajsko povrće kažu da je najbolje da pre dolaska pozovete da biste se uverili da ga ima dovoljno.

I dok neki kupuju 5 do 10 litara, ima i onih koji kupuju više desetina pa i stotina litara, te donose velike balone od 30 i 50 litara u koje toče ovu, za njihovu zimnicu, dragocenu tečnost.

U redu najviše stoje starije dame koje prave paradajz za decu i unuke. Većina mušterija pazari sirovi paradajz pa ga kuva u kućnoj radinosti, najčešće u vikendicama ili na selu. Mada, ima i onih koji kupuju već skuvan paradajz, jer nemaju uslove da ga sami kuvaju.

Kako kažu domaćice sa kojima smo popričali, kuvanje paradajza za njih predstavlja poseban ritual i pravu porodičnu tradiciju.

- Tada mi dolazi ćerka iz Beča i sin iz Beograda sa unucima, pa idemo zajedno u vikendicu u Rakovac i tamo kuvamo uz obavezno roštiljanje ili kotlić, a često se zadržimo i po nekoliko dana. To je prilika da porodica bude na okupu kao nekad i da uživamo u fruškogorkom vazduhu - kaže jedna Novosađanka.

Dodaje da svaka domaćica ima svoj recept za kuvanje i da svaka ima neki tajni sastojak ili način kuvanja, pa svoje remek-delo od paradajza smatra najboljim na svetu.

Jedan stariji stanovnik Novog Sada, koji živi sam, čeka u redu da pokupi svoju dozu kuvanog paradajza, jer od kada mu je supruga preminula kaže da mu je lakše nego da ga sprema i kuva u stanu, jer za to nema uslova.

Radi se kao na traci

Dok stiže nova tura u gajbicama, jedna radnica pere i stavlja paradajz u mašinu za ceđenje, a druga toči i pakuje ga u već pripremljene balone i kanistere.

Inače, ljudi na ovo mesto dolaze više od 20 godina i sve je već postalo tradicija, a kažu da za kuvani paradajz uvek mora biti novca, pa čak i u ova krizna vremena.

Reda uvek ima, što samo svedoči o kvalitetu. Inače, litar sirovog ceđenog paradajza košta 90 dinara, dok je litar i po kuvanog paradajza 200 dinara, a mlevenog 220.

Ukoliko nemate svoje vozilo ili ne možete sami da dođete po paradaj, tu je i kućna dostava.

Video: Zašto kilogram boranije košta čak i do 300 dinara?

(Telegraf Biznis/Nikola Bilić)

Video: Ovako do detalja izgleda rušenje nekada čuvenog hotela: Zbogom Jugoslavijo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gojko

    12. septembar 2022 | 23:06

    Živim u n.sadu i to baš blizu dvojice prodavaca cedjenog paradajza sporadično vidim ponekog da dodje sa balonom od 5 litara a o nekoj " pomami " što vi pišete nema govora.Nikad se nije manje kupovalo.To su reči pomenutih prodavaca

  • branex

    17. septembar 2022 | 23:28

    Ima dve vrste kupaca . Tradicionalisti , nova generacija ,,što prirodnije ,, ili ona ,,što jeftinije,, . Neko kupuje meso i šunku , a neko šunkaricu . Neko je spreman da pređe i 100 km da uzme robu za koju misli da je prava . 90% tetrapak paradjza je Kineski i Iranski uvoz koncetrata, kome se doda voda i pasretizuje . Jeftinije .

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>