• 4

Krkobabić u poseti Dimitrovgradu: Kako je oživela ulica u Željuši?

"Selo Željuša – u jednoj ulici čak pet kuća, od toga tri su već useljene sa osmoro dece, tako izgleda u praksi program dodele sredstava za kupovinu napuštenih seoskih kuća. I naravno minibus koji ih povezuje sa centrom opštine"

  • 4
PUPS

Foto: Saša Đorđević, agencija Beta

Izjavio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić posetivši opštinu Dimitrovgrad u Pirotskom upravnom okrugu "Ljudi iz opštine su spremni da zajedno sa onima koji žele da dobiju krov nad glavom traže kuće i to daje rezultat" - dodao je Krkobabić.

Ministar Krkobabić je nakon sastanka sa rukovodstvom opštine na kome su sumirani rezultati uspešno realizovana sva četiri programa Ministarstva za brigu o selu u opštini Dimitrovgrad, pošao u vožnju redovnom linijom minibusa za prevoz seoskog stanovništva, kupljenim sredstvima iz jednog od programa. Do sada je kupljeno 35 minibusa koji najugroženijim opštinama omogućavaju prevoz seoskog stanovništva iz sela u selo ili u opštinsko sedište.

Na stajalištu je najviše dece i starijih meštana.

-Pre nego što smo dobili ovaj minibus morao sam preko nedelje da spavam kod babe, da bih bio bliži školi, jer je selo u kome živim udaljeno više kilometara - izjavio je desetogodišnji Jovan Petrov.

Zahvaljujući programu dodele praznih seoskih kuća u Pirotskom okrugu ukupno 33 seoske kuće imaju nove vlasnike. Ministar se prvo zaustavio u selu Željuša, koje je od prošle godine, zahvaljujući ovom programu, bogatije za četiri porodice, od kojih su tri u istoj ulici, a za još dve kuće poslate su prijave na konkurs.

-Ova ulica je pre dve godine bila pusta, bez uličnog osvetljenja i asfalta. Danas, zahvaljujući ovom programu, doselile su se tri porodice koje zajedno imaju osmoro dece. Sada je to potpuno drugačiji kraj - izjavio je predsednik opštine, Vladica Dimitrov.

Ministar je posetio dom samohrane majke blizanaca Jelenu Ranđelov koja na svojih pet ari okućnice uzgaja papriku, a pravi i proizvode od nje.

-Već 30 godina sam podstanar i sasvim sigurno nikada ne bih skupila dovoljno novca za svoj krov nad glavom. Moj san se sada ostvario - izjavila je iskreno Jelena.

U istom selu, Željuša, od 2018. godine radi i zadruga "Stara Pojata" kojoj je iz poznatog programa finansijske podrške zadrugama istog Ministarstva, dodeljeno 5,7 miliona dinara za savremenu tehnološku liniju za pečenje paprike. Zahvaljujući ovoj investiciji zadruga proizvodi i plasira na tržište kvalitetan ajvar kao finalni proizvod.

Ministar Krkobabić je posetu Dimitrovgradu završio u selu Lukavica obišavši porodicu Nine Georgijev i Davida Mladenovića koji u svom novom domu od 69m2 i okućnicom od oko pet ari žive sa svojom trinaestogodišnjom ćerkom.

Četvrti program realizovan preko konkursa Ministarstva za brigu o selu, u ukupnom novčanom iznosu od milion dinara je manifestacija "Miholjski susreti sela", organizovana prošle i ove godine kojom je dodatno pospešeno oživljavanje sela kulturnim i sportskim sadržajima.

Opština Dimitrovgrad donela je odluku da, povodom dana Opštine 21. septembra 2022. godine, dodeli Ministarstvu za brigu o selu i ministru Milanu Krkobabiću "Priznanje za poboljšanje kvaliteta života u selima sa teritorije opštine Dimitrovgrad". Priznanje će biti uručeno na svečanoj sednici Skupštine opštine Dimitrovgrad.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>