• 3

U Brodarevu nikla džinovska tikva: "Seme jeste nemačko, ali je zemlja srpska"

Domaćin Ljubisav Gojković istakao je da ovo nije jedina krupna tikva na njegovoj parceli, ali je svakako najveći primerak

 • 3
bundeva, džinovska bundeva, brodarevo

Foto: Rina

Na hiljade hektara plodne zemlje prostire se na zapadu Srbije, stoga narod sa pravom često kaže "kod nas i kašiku da baciš u njivu, porašće escajg". To najbolje dokazuje i primer sa imanja Prijepoljca Ljubisava Gojkovića iz Brodareva koji je tokom radova u njivi pronašao kapitalni primerak tikve ludaje, teške čitavih 50 kilograma.

"Možda jeste tome doprinelo seme koje sam doneo iz Nemačke u kojoj sam boravio tokom proleća, ali opet naša plodna zemlja je učinila svoje. Ovo nije jedina krupna tikva na mojoj parceli, ali svakako najveći primerak koji sam doneo na poljoprivredni sajam u Prijepolju" priča Ljubisav Gojaković i kroz šalu dodaje da je morao da je preveze na prikolici, jer zbog svojih gabarita auto je bilo mali.

Ovaj vredan i marljivi Prijepoljac jedan je od poljoprivrednih rekordera u dolini Lima i jedan od retkih koji nije sanjao da ode za Beograd.

Odlučio je da se nakon školovanja u prestonici vrati u svoje rodno selo Grobnice na "đedovo imanje" i nastavi da se bavi poljoprivrednom proizvodnjom.

Ima 15 plastenika u kojima godišnje proizvede na desetine tona paradajza, paprike i krastavaca koje plasira pored domaćeg i na tržište Evrope.

"Proizvode pretežno plasiramo u Brodarevu i Prijepolju, a nedavno smo se povezali i sa kupcima iz Beograda i sa Zlatibora. Imamo svoju tezgu, dosta prodajemo restoranima i marketima, mnogi kupci i sami svraćaju na imanje, a velike količine šalju i za dijasporu", rekao je Ljubisav.

Ono što zaradi ove godine, sledeće uloži u novi plastenik.

Rado bi unapredio proizvodnju, jer kako kaže, ovo su obični plastenici, ali to je nemoguće bez pomoći države i opštine.

Video: Zašto kilogram boranije košta čak i do 300 dinara?

(Telegraf Biznis/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • DARKO 100%

  17. septembar 2022 | 20:15

  Mnoga Srpska semena razne povrtarske kulture su nestala u Srbiji,dobili smo GMO i druga razna semena koja imaju kvantitet ali ne i kvalitet

 • A. P

  17. septembar 2022 | 20:33

  Pored lima uspeva sve, zato sto je zupsko područje.

 • Korona

  18. septembar 2022 | 05:52

  Pa da , drugde nema zemlje i nista ne raste..pametnjakovic 😛

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>