
Godina krenula sušom, sunčano vreme popravilo prognoze: Banaćani trljaju dlanove očekujući prinos
Za razliku od voćara i ratara, proizvođači bundeva u Kikindi imaju razloga za zadovoljstvo. Sunčevi zraci i jutarnja temperatura od 20 stepeni u trenutnu razvoja potpuno su odgovarali tikvama na severu Banata, kojih će biti i za proizvodnju i za čuveno staro kolače.
Vremenske prilike odgovarale su bundevama na severu Banata i to u periodu kada su sunce i jutarnje temperature oko 20 stepeni bile najneophodnije. Zato proizvođači imaju razloga za zadovoljstvo i nadaju se solidnim rezultatima.
''Uzgajam tamburice, kao i ukrasne tikvce. Ova godina je bila dobra za njih, mi smo navodnjavali sistetom kap po kap, tako da ima dosta ploda, loza je još uvek zelena, nadamo se da će do oktobra biti zrele i lepe'', priča Nikola Krnić, proizvođač bundeva.
Ludaja je veoma zdrava, preporučuju je u gastronomiji, neizostavna je uz krompir i meso, a semenke su odlične za prostatu. Naravno, ništa bez pite bundevare. Godina nije počela baš najbolje jer je maj bio sušan. Međutim, zahvaljujući primeni pune agrotehnike, vrlo brzo je problem rešen.
''Navodnjavali smo tokom juna, da bi jul mesec u trenutku kada ona cveta doneo odlične temperature od 20 stepeni uz idealnu vlažnost vazduha, one su se dobro oprašile i bilo je zaista dosta ploda. Navodnjavali smo ih dok nisu dostigle oko pet kilograma, a ukrasne ćemo iskoristiti za dekoraciju'', dodaje Krnić.
Kikindski proizvođači započeli su proces brendiranja ludaje tamburice, koja će uskoro postati i zaštitni geografski znak severa Banata.
(Telegraf Biznis / RTV)
Video: Ekipa Telegrafa obišla je jednu od glavnih pijaca u Atini
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.