• 2

Srbija izvezla maline u rekordnoj vrednosti: Količina manja, ali cena na svetskim tržištima sve veća

Kada je reč o hrani, generalno, iz Ministarstva poljoprivrede očekuju stabilne cene u narednom periodu

  • 2
maline

Foto: Shutterstock

- Podaci za prvih sedam meseci ove godine govore da je Srbija izvezla maline u vrednosti od skoro 300 miliona evra, što je oko 50 miliona evra više nego lani - kaže savetnik ministra poljoprivrede, Goran Ðaković.

Sa druge strane, kaže, količine koje izvozimo se smanjuju, pa je tako Srbija prošle godine u ovo vreme imala već 66.000 tona izvezeno, a ove praktično 44.000 tona.

- To može da ukaže na to koliko je visoka cena na svetskim tržištima, ali i da pada standard građana u svetu čim se manje kupuje. Ali, pretpostavljam da će se ovaj izvoz svakako realizovati u narednom periodu, jer idu i novogodišnji praznici, kada je izvoz veći i kada su rezultati još bolji - kaže Ðaković i dodaje da se beleži izvoz i rast i kod povrtarske proizvodnje.

- Najviše je poskupeo krompir, ali to je očekivano, jer smo imali veliku sušu tokom godine, pad proizvodnje zbog nešto lošije cene iz prethodne godine, što je sve uslovilo da poraste cena krompira - ističe savetnik ministra poljoprivrede, dalje napominjući kako to znači da će "biti motiva za proizvođače da u narednim godinama".

Poljoprivrednici, dakle, ulažu u proizvodnju krompira, a što se tiče suncokreta i drugih žitarica, koje su deficitarne u svetu, Ðaković navodi da "Srbija nema nikakav problem".

- Imamo sve žitarice dovoljne za naše potrebe, naravno, tu ne pominjemo pirinač, jer proizvodnje nema kod nas. Pirinač mora biti uvozni. Kada je reč o suncokretu, pšenici, kukuruzu, soji, svega toga ćemo imati dovoljno - istakao je Ðaković.

- Očekujem da će cene biti stabilne u narednom periodu. Naravno da je poskupljenje goriva, đubriva i svega ostalog izazvalo rast i to je moralo da prati cenu žitarica, ali sa druge strane, moramo imati u vidu da ćemo imati i dobre izvozne rezultate, jer to nije naša cena koja je poskupela, već je to poskupelo na svetskim tržistima. Praktično, ono što zovu uvezena infalcija je zastupljeno i kod nas - istakao je savetnik ministra poljoprivrede.

Na pitanje o nestašici đubriva u svetu i o tome da li Srbiju očekuju takvi problemi, Ðaković kaže da "imamo sreće što smo uspeli da obezbedimo dovoljne količine đubriva za predstojeću setvu".

Video: Zašto kilogram boranije košta čak i do 300 dinara?

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>