• 0
 ≫ 

Esad spojio zanat i ljubav, pa razradio uspešan biznis: Napravi oko 500 košnica godišnje

 ≫ 

Pčelarstvo je ove godine opravdalo očekivanja i najvećih optimista

  • 0
med, brodarevo, esad tumbul

Foto: Rina

Za razliku od nekih prethodnih, veoma teških godina, iza pčelara je konačno jedna odlična sezona. Esad Tumbul iz sela Zavinograđe u blizini Brodareva na svom imanju od dva hektara osim orgasnskih malina, rasporedio je i preko 200 košnica od kojih je ove godine imao dobru zaradu.

- Pčelarstvo je ove godine opravdalo očekivanja i najvećih optimista. Dobra godina, dobra paša, dobar prinos, vrlo dobra cena, tako da se vratilo puno toga izgubljenog prethodnih godina kad je sve bilo daleko skromnije. Sa prinosom od preko dve tone meda mogu biti vrlo zadovoljan, a i prodaja ide dobro jer su razrađeni mehanizmi prodaje - kaže Esad.

med, brodarevo, esad tumbul

Foto: Rina

Ono što mu dodatno olakšava bavljenje pčelarstvom, jeste što on sam u svojoj stolarskoj radioici pravi košnice, a svaka na njegovom imanju je njegovih ruku delo.

Tako provodi vreme kad zbog loših uslova ne može u malinjak ii njivu. Pošto je zbog visine cene meda porasla zaintersovanost ljudi za pčelarstvo, košnice sada pravi i po porudžbini.

- Ovde tržište igra presudnu ulogu, kad su cene meda dobre, odmah se oseti pojačani interes pčelara za novim košnicama. I obrnuto. Ipak, u proseku napravim oko pet stotina košnica godišnje", priča Esad.

"Meni lično je to velika prednost jer dobru košnicu može najbolje da napravi stolar koji se intenzivno bavi pčelarstvom", dodaje.

On svoje pčele tokom sezone raspoređuje kao đačke ekskurzije: Na bagrem ih vozi u Lučane i Ljig, na suncokret u Staru Pazovu, na cvetne livade u Babine i Aljinoviće.

med, brodarevo, esad tumbul

Foto: Rina

- Kod nas narod najviše ceni livadski med, međutim u centralnoj Srbiji prioritet je med od bagrema. Čak su i cene takve, u Šumadiji, Beogradu i drugim mestima bagremov med je skuplji nego livadski koji se daleko manje traži. Ja nemam problema sa plasmanom jer se time bavim godinama i imam neko svoje mesto na tržištu - kroman je pčelar.

Video: On je jedini Palestinac na svetu koji sme da stavi rukavice od pčela

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>