• 1
 ≫ 

Uragan Ijan nova kataklizma koja diže cene: Sok od pomorandže postaće luksuz

 ≫ 

Uragan Ijan mogao bi još više da podigne cene hrane

 • 1
Uragan Jan, sok od pomorandže

Foto: Tanjug/AP, Pixabay

Uragan Ijan je najnovija prirodna katastrofa koja utiče na cene hrane. Oluja koja je pogodila Floridu već tera na rast fjučersa soka od pomorandže i uskoro bi mogla da smanji zalihe đubriva u zemlji - što bi moglo imati dalekosežne posledice.

Cene ugovora koje se odnose na sok od pomorandže dostigle su otprilike 1,92 dolara po funti, što je povećanje za 5%.

Florida je vodeći proizvođač citrusa, uključujući pomorandže i grejpfrut. Najmanje 75% pojasa citrusa na Floridi je pod pretnjom od jakih poplavnih kiša u narednih 36 sati.

Zbog toga će trećina useva verovatno imati oštećenja od vetra, uglavnom u severozapadnom delu pojasa citrusa.

Fjučersi na sok od pomorandže su ove godine porasli za skoro 30%. A vreme oluje je teško za farmere na Floridi jer se agrumi približavaju sezoni berbe.

Proizvodnja citrusa je već bila pod značajnim pritiskom čak i pre uragana Ijan.

U julu je američko Ministarstvo poljoprivrede procenilo da će američka proizvodnja pomorandži pasti za 13% na najniži nivo u poslednjih 55 godina zbog suše u Kaliforniji bolelesti koja je napala citruse na Floridi. Bolest uzrokuje da drveće proizvodi manje plodova koji su manje veličine. Kao rezultat toga, proizvođači sokova moraju da koriste više pomorandže po boci, što podiže troškove i dovodi do povećanja cena za potrošače.

Cene narandže i mandarina porasle su za 14,4% .

Rast cene đubriva

U međuvremenu, glavni proizvođač fosfata koji se koriste za đubrivo nalazi se u Tampi, gde se predviđa da će oluja snažno da udari.

Nevreme, Uragan Ijan, Hurricane Ian

Foto: Ricardo ARDUENGO / AFP / Profimedia

Kada farmeri troše više na đubrivo, oni ili moraju da podignu cene useva koje uzgajaju, ili da smanje ponudu. U svakom slučaju, više cene se prenose na potrošače.

Ekstremno vreme je jedan od glavnih faktora koji doprinose velikom porastu cena: suše su primorale američke farmere da rasprodaju svoja stada stoke i unište sopstvene useve. Poslednjih godina, poplave su takođe uništile useve i ubile stoku.

Oluja dolazi u trenutku kada potrošači već osećaju rekordno povećanje cena hrane. Troškovi hrane su ove godine porasli za 11,4% do avgusta, što je najveći godišnji porast od maja 1979, prema Zavodu za statistiku rada.

Cene namirnica su skočile za 13,5%, a cene menija u restoranima porasle su za 8% u tom periodu.

Video: Dva miliona ljudi bez struje, poplave nose sve pred sobom: Uragan Ijan stigao na Floridu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Grba

  29. septembar 2022 | 14:20

  Nije trebao ovaj ciklon da časa soka od narandze bude luksuz kad je taj sok u restoranu i pre ovog ciklona koštao 8$.

  0
  0

  Podelite komentar