
Zlatna cena, kisela sezona: Jagoda u Pocerini podbacila uprkos rekordu
Jagodari u Pocerini privode kraju berbu sa više od 1500 hektara i krajem sedmice na njivama će utihnuti žagor berača. Vredni domaćini, za razliku od ranijih godina, zadovoljni su samo cenom, dok su prinosi ispod očekivanih.
- Da je jagoda bolje rodila, cena bi bila niža, tako je u poljoprivredi. Nepovoljne vremenske prilike su ove, kao ni jedne ranije godine, uticale na rod i kvalitet. Imali smo prolećne mrazeve zbog kojih je umanjen rod ranih sorti, u nekim selima je jagoda stradala od grada, a zbog hladnog vremena i čestih kiša dosta je istrulilo na njivi - kaže mladi proizvođač Nikola Rakić iz Grušića.
Zbog manjeg roda, od Đurđevdana, kada je krenula berba na otvorenom, do pred kraj berbe se zadržala visoka cena. Proizvođači bi, međutim, bili zadovoljniji da se ponovila 2016. godina kada je jagoda najbolje rodila, a prosečna cena u sezoni bila 250 dinara po kilogramu. Ko je te godine imao jagode mogao je dobro da zaradi jer su otkupljivači iz Rusije direktno sa njive nosili sve što se nabere.
- Zamislite kada do podne naberete 150 gajbica i zaradite 1.000 evra. Ove godine je cena dobra, ali nema jagoda. U selu su bila tri otkupna mesta i sve su preuzela tri domaća otkupljivača koji izvoze u Rusiju i sve su pošteno plaćali po 300 do 400 dinara - kazao je Rakić.
Zbog nepredvidivih vremenskih prilika i visokih dnevnica sezonaca sve više proizvođača se orijentiše na plasteničku proizvodnju. Tako je i Rakić prvo upola smanjio površinu plantaže od 80 ari na otvorenom, a zaradu od ovogodišnje berbe će da uloži u proširenje plastenika.
Video: Nikolić: Ubuduće će transakcija biti merena sekundama, naknade će biti znatno povoljnije
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.