"Otišao sam u svet, ali koreni su me vukli nazad": Mladenova rakija nominovana za UNESKO
Pre nekoliko decenija napustio je svoj zavičaj, ali se onda vratio rodnom selu. Mladen Jovašević živi u Londonu, ali je odlučio da ne zapostavi imanje u Prijevoru kod Čačka.
Podigao je zasade čuvene šljive ranke i proizvodi ono po čemu je ovaj kraj nadaleko poznat i čuven u čitavom svetu - rakiju šljivovicu, koja je čak nominovana za UNESKO listu.
- Detinjstvo sam proveo u podnožju planine Kablar, otišao sam u svet, ali koreni su me uvek vukli nazad. Svuda je lepo, ali gde god se kaže rakija - prva asocijacija je Čačak. To je naš brend i na njemu treba raditi. Nema razloga da naša rakija ne stoji rame uz rame na svim svetskim policama, barovima i hotelima - kaže Mladen Jovašević.
Njegova plantaža autohtone sorte ranka prostire se na 15 hekatara i broji oko 6.000 stabala. Šljivici su specifičlni po tome što su u potpunosti organski, sadnice su prikupljane u šumama Kablara i Ovčara, a sve se uzgaja bez pesticida.
Mladen ističe značaj geografskog porekla, a u njegovom degustacionom podrumu sve je u duhu zavičaja: od kablarskog kamena do bureta stoletnog hrasta u kome odležava "kablarski žubor".
- Zašto bismo išli na stranu, kada sve imamo ovde u krugu od tri kilometra. Naravno, to je ideja, osnovna vodilja da sve napravimo da bude domaće, lokalno, autohtono; zašto bismo se stideli i uzimali nešto tuđe, kad imamo sve mnogo kvalitetnije - zaključuje Mladen.
Iz Instituta za voćarstvo ističu da ova stara autohtona sorta šljive daje dobre proizvode, ali se mora strogo pratiti red u zasadima čuvene ranke, koja je nekada bila na mestu broj jedan.
Video: Recept za uspeh destilerije u šumadijskom selu - rakija sa ukusom zlata
(Telegraf Biznis/Rina)
Video: Ovako do detalja izgleda rušenje nekada čuvenog hotela: Zbogom Jugoslavijo
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.