• 0
 ≫ 

Usred jeseni, žute se suncokreti: Prelepi na oko, ali će domaćina oranje koštati više nego inače

 ≫ 

Nestvaran prizor na mačvanskim poljima u novembru

  • 0
Suncokreti procvetali u sred jeseni, Biznis Agro Foto: Dragan Grujić

U sivilu jesenjih boja prizori žutih polja suncokreta u novembru deluju nestvarno.

Dešavalo se da procvetaju voćke ili bagrem "kad im vreme nije", a na njivi Janka Đurića iz Klenja u Mačvi usred jeseni žute se suncokreti.

Prelepe, oku prijatne i nesvakidašnje fotografije za ovo godišnje doba snimio je Jankov brat Marko, koji je dao i objašnjenje za ovu neobičnu pojavu.

- Na toj njivi je proletos posejan suncokret i prilikom žetve kombajner je verovatno malo više dodao gas i nije dobro podesio vetrove na kombajnu, pa se dosta semena rasulo po njivi. Posle žetve je bilo toplo vreme sa dosta kiše i suncokret je ponovo iznikao i to toliko gusto kao da je sejan, a dugo "miholjsko leto" je omogućilo i da procveta.

Suncokret je guto iznikao, kao da je posejan, pa se zaključuje da je značajna količina roda umesto u prikolici ostala na njivi.

Ranije se ovako nešto nije tako često događalo jer je mehanizacija bila "mlađa", a kombajneri su pohađali obuku za rad na kombajnima. Kako god, ucvetali suncokret usred jeseni ima dosta polena, pa će pčelari imati najviše koristi.

Bliži se kraj "miholjskog leta" i najavljeno je zahlađenje sa kišom, pa biljke neće završiti vegetaciju i formirana zrna suncokreta ne mogu sazreti, a domaćina će, nagoveštava Marko, nešto više koštati oranje jer će prethodno morati da samonikli suncokret pokosi ili istarupira, pa tek onda zaore brazdu.

Video: Njive u zapadnoj Srbiji nisu idealne samo za maline: Proizvođači pšenice zadovoljno trljaju ruke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>