"Nekad hrana siromaha, danas samo za bogate": Čvarci u Hrvatskoj tri puta skuplji nego kod nas
Jasno je da proizvođači kojima su hrana za ishranu svinja i energenti proteklih godinu leteli u nebo deo troškova prelivaju i na kupce i dobavljače. Isto tako i zacementirana cena nekih kategorija svinjetine (koje čine oko trećine svinjske polovine) i nedostatak radne snage u preradi, u klanicama i mesnicama.
Oni OPG-ovi koji proizvedu manje svinja uvek mogu da licitiraju s cenom svojih proizvoda jer se kupci za takvu robu u pravilu uvek nađu. No većim je sistemima, kojima su trgovački lanci glavni način prodaje, važno nadjačati konkurenciju i privući kupce.
Pa nisu od zlata, komentarišu ovih dana potrošači u nekim trgovačkim lancima u kojima se kilogram čvaraka pojedinih proizvođača ceni i više od zaštićenih proizvoda u EU, poput pršuta ili baranjskog kulena, piše Večernji list.
Za kilogram tog "premium" delikatsa valja izdvojiti i 411 (oko 6.000 dinara), za istu tu "marku", ali u drugom trgovačkom lancu 355,44 kune, no uprosečena cena čvaraka ipak je dosta niža.
– Grickamo ih i ja i moja stara, ne možeš se rešiti slavonskih korena. No sva sreća pa ima i onih po puno pristupačnijim cenama – kaže penzioner Marko.
U Srbiji, ovaj proizvod od mesa košta i više od 2.000 dinara.
Video: Hotel sa pet... kobasica, jer zvezdice su precenjene
(Telegraf Biznis)
Video: Srbija sutra dobija 30 novih kilometara autoputa od Koševa do Vrnjačke Banje
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
GT
Boli nas "cvarak" za 'rvatsku, neka bude i 1.000 eur komad
Podelite komentar
Duka Srbin Tenja
Udite i Ideu, maxi...pa da vidite da li su 2000 ili 3000 i više
Podelite komentar
Sibin
I posle seljaci kukaju kako rade u minusu?????????!!!!!
Podelite komentar