"Nekad hrana siromaha, danas samo za bogate": Čvarci u Hrvatskoj tri puta skuplji nego kod nas
Kilogram premium delikatesa košta više od 50 evra u komšiliku, što je oko 6.000 dinara
Jasno je da proizvođači kojima su hrana za ishranu svinja i energenti proteklih godinu leteli u nebo deo troškova prelivaju i na kupce i dobavljače. Isto tako i zacementirana cena nekih kategorija svinjetine (koje čine oko trećine svinjske polovine) i nedostatak radne snage u preradi, u klanicama i mesnicama.
Oni OPG-ovi koji proizvedu manje svinja uvek mogu da licitiraju s cenom svojih proizvoda jer se kupci za takvu robu u pravilu uvek nađu. No većim je sistemima, kojima su trgovački lanci glavni način prodaje, važno nadjačati konkurenciju i privući kupce.
Pa nisu od zlata, komentarišu ovih dana potrošači u nekim trgovačkim lancima u kojima se kilogram čvaraka pojedinih proizvođača ceni i više od zaštićenih proizvoda u EU, poput pršuta ili baranjskog kulena, piše Večernji list.
Za kilogram tog "premium" delikatsa valja izdvojiti i 411 (oko 6.000 dinara), za istu tu "marku", ali u drugom trgovačkom lancu 355,44 kune, no uprosečena cena čvaraka ipak je dosta niža.
– Grickamo ih i ja i moja stara, ne možeš se rešiti slavonskih korena. No sva sreća pa ima i onih po puno pristupačnijim cenama – kaže penzioner Marko.
U Srbiji, ovaj proizvod od mesa košta i više od 2.000 dinara.
Video: Hotel sa pet... kobasica, jer zvezdice su precenjene
(Telegraf Biznis)
Video: Ovako do detalja izgleda rušenje nekada čuvenog hotela: Zbogom Jugoslavijo
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
GT
Boli nas "cvarak" za 'rvatsku, neka bude i 1.000 eur komad
Podelite komentar
Duka Srbin Tenja
Udite i Ideu, maxi...pa da vidite da li su 2000 ili 3000 i više
Podelite komentar
Sibin
I posle seljaci kukaju kako rade u minusu?????????!!!!!
Podelite komentar