• 8

Omiljena poslastica puna teških metala? U ovoj čokoladi nađeno 265% više olova od dozvoljenog

U određivanju rizika za čokoladu koju je testirao, CR je koristio maksimalnu dozvoljenu dozu u Kaliforniji od 0,5 mikrograma za olovo i 4,1 mikrograma za kadmijum

  • 8
Čokolada, čokoladni, čokoladna Foto: Pixabay

Na ovaj slatkiš se dugo gledalo kao na zdraviji od drugih poslastica, međutim, otkriveno je da neke vrste crne čokolade sadrže potencijalno opasne količine teških metala, prema istraživanju koje je u četvrtak objavio Consumer Reports.

Naučnici iz ove neprofitne organizacije su nedavno izmerili određenu količinu teških metala u 28 popularnih brendova crnih čokoladica i u svakoj su pronašli kadmijum i olovo.

Rečeno je da je situacija kod 23 čokoladice takva da - dnevnim unosom od samo 28 grama proizvoda, kod odrasle osobe bi došlo do prekoračenja nivoa za najmanje jedan od metala koji bi mogao biti štetan.

Pet čokoladica je bilo iznad tih nivoa za kadmijum i olovo, piše cbsnews.com.

Dugotrajno izlaganje čak i malim količinama teških metala može dovesti do niza zdravstvenih problema, dodaje se, uključujući razvojne probleme i razvoj mozga kod male dece, kažu stručnjaci.

- Ali, postoje rizici za ljude bilo kog uzrasta - ističe Tunde Akinleye, istraživač sigurnosti hrane iz ove organizacije, koji je ujedno i vodio testiranje.

"Često izlaganje olovu kod odraslih može dovesti do problema sa nervnim sistemom, hipertenzije, supresije imunog sistema, oštećenja bubrega i reproduktivnih problema", konstatovao je.

Dok je većina testiranih čokoladnica sadržala zabrinjavajuće nivoe olova, kadmijuma, ili oba, pet je imalo relativno nizak nivo oba metala, otkrio je CR.

- To pokazuje da je moguće da kompanije prave proizvode sa nižim količinama teških metala — i da potrošači pronađu bezbednije proizvode u kojima uživaju - priča Akinleye.

U određivanju rizika za čokoladu koju je testirao, CR je koristio maksimalnu dozvoljenu dozu u Kaliforniji od 0,5 mikrograma za olovo i 4,1 mikrograma za kadmijum, pošto ne postoje federalna ograničenja.

Pas i čokolada Foto: Shutterstock

Organizacije je dalje otkrila da nepunih 30 grama Hershey tamne čokolade Special Dark Mildly Sweet Chocolate sadrži 265% više olova od onoga što Kalifornija dozvoljava, dok taj procenat kod čokolade Trader Joe Dark Chocolate 72% Cacao iznosi 192%.

U saopštenju poslatom e-poštom, trgovinska grupa Hershey se usprotivila CR-ovom korišćenju nivoa koje je postavila Kalifornija, napominjući da "država ne postavlja savezne standarde bezbednosti hrane".

"Bezbednost hrane i kvalitet proizvoda ostaju naši najviši prioriteti i ostajemo posvećeni transparentnosti i društvenoj odgovornosti", naveo je portparol grupe u mejlu poslatom CBS MoneyWatch-u.

Video: Čokoladna krofna ide u zaborav: Oko 110 evra vam treba da doživite zlaćanu eksploziju u ustima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oki

    18. decembar 2022 | 13:03

    Sve je to istina ali je i istina da te čokolade završavaju u istočnim i afričkim zemljama.....zlatna milijarda sa zapada sprovodi svoj plan

  • Gedza

    18. decembar 2022 | 15:16

    I ne samo olovo,vec i gvozdje, zato ljudi dobijaju na tezini konzumirajuci cokoladu.

  • Marija

    19. decembar 2022 | 12:48

    Zasto se onda, takve stvari ne zabrane i to promptno; kakva je inace korist od takvih nalaza?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>