• 4

Evropu pogađa jedna od najrazornijih epidemija ptičjeg gripa u istoriji

Od prošlog oktobra do ovog septembra, virus ptičjeg gripa pojavio se u 37 evropskih zemalja

  • 4
kokoške, jaja Foto: Shutterstock

Ptičji grip, zarazna bolest ptica koju uzrokuju pojedini sojevi virusa influenzavirus A, potvrđen je u petak na farmi pilića u zajednici Brod nad Tichou, u češkom regionu Tačovsk.

Ovo je najveća epidemija ptičjeg gripa u Češkoj do sada, a zapravo, i najfatalnija u istoriji Evrope.

Državna uprava za veterinu je krajem 2022. potvrdila da je ptičji grip podtip H5N1 potencijalno prenosiv na ljude. Njegova patogenost se trenutno utvrđuje, rekao je portparol Uprave, Petr Majer, a piše newsbeezer.com.

Očekuje se da će istovar živine početi posle vikenda, a kako se navodi, razlog za uzimanje uzoraka i pokretanje istrage od strane veterinarskih inspektora je činjenica da je uzgajivač, u saradnji sa privatnim veterinarom, prijavio nagli porast uginuća živine u jednoj od tri hale.

Na farmi su odmah preduzeli preliminarne mere za sprečavanje širenja bolesti. Uprava se sprema da ubije živinu u saradnji sa vatrogasnom jedinicom. Veterinari su, inače, zabranili živinu u slobodnom uzgoju širom Češke.

Epidemija u Tačovskom regionu je devetnaesta ove godine, i deveta od početka decembra. Samo u tom regionu je inficirano blizu 750.000 pilića.

Od 14. decembra, zabranjena je perad u slobodnom uzgoju širom zemlje, upravo zbog ptičjeg gripa, te uzgajivači moraju da smeštaju ptice u zgrade.

Izuzetak su uzgajivači golubova i trkačica, kao što su nojevi.

Evropska agencija za bezbednost hrane je saopštila je prošle nedelje da Evropa već više od godinu dana pati od najrazornije epidemije ptičjeg gripa u istoriji. Na zaraženim farmama zaklano je više od 50 miliona životinja, a sa početkom zime intenzitet virusa se udvostručio.

Pored toga, evidencija o odstrelu ptica ne uključuje preventivni odstrel zdravih ptica, koje su bile blizu "izvora" izbijanja bolesti. Od prošlog oktobra do ovog septembra, virus ptičjeg gripa pojavio se u 37 evropskih zemalja.

Već se proširio na Severnu Ameriku i pojavio se u Ekvadoru, aktivirajući plan zaštite divljih ptica na ostrvima Galapagos početkom decembra. Veterinari su krajem prošle godine otkrili najveću epidemiju ptičjeg gripa u Češkoj, na velikoj farmi živine u Libotenicama, gde je bilo skoro 190.000 životinja. Tamo je 22. decembra došlo do infekcije podtipom H5N1, što je potvrđeno dan kasnije.

Likvidacija je počela posle katoličkog Božića i trajala je do 1. januara, a uništeno je i skoro 1,7 miliona jaja. Gubici premašuju desetine miliona kruna, tako da je sasvim očekivano da dođe do poskupljenja ovog mesa.

Video: Serama kokoške: Cena ove jedinke doseže i do 800 evra, a sve to samo zbog njenog držanja

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sara

    2. januar 2023 | 10:38

    Zgadili su mi se vise ovi sto hoce da nas satru ... te kamilji , te pustinjski te pticiji -epidemije za kontrolu i unistenje covecanstva ili eto napr Evrope ...coveka izgleda treba maltretirati svakodnevno i drzati u stalnom strahu od bolesti nemastine ... sve je jako ocigledno i zao mi je sta nam rade od nasih zivota .

  • Boža zemunac

    2. januar 2023 | 10:55

    Gebelsov sistem . Vladati ljudima sa STRAHOM.

  • dziber iz beograd

    2. januar 2023 | 12:12

    Unistiti male , da bi se veliki bogatili

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>