• 40

"Cene đuture prase 7.000 RSD, nema šta da ga vidiš": Više nema jeftine pečenice za Božić, ovo su nove cifre

Prasetina košta 1.500, a jagnjetina 1.800 dinara

  • 40
Prasići, pečenje Foto: D.Grujić

Prase ili jagnje, svejedno, za pečenicu na božićnoj trpezi, u svakom slučaju je potrebno više novca nego prošle godine.

Odmah posle Svetog Nikole zbog novogodišnjih i božićnih praznika prasići i jaganjci su poskupeli najmanje 50 dinara po kilogramu.

Prasiće preko 20 kilograma prodaju se 450 dinara, a lakši su skuplji i prodavci na pijacama traže 500 dinara pa i više za kilo žive vage, dok je cena jaganjaca između 400 i 500 dinara po kilogramu.

- Cene ljudi đuture prase 7.000 dinara nema šta da ga vidiš, da li ima 13-14 kila, ali da li će ga prodati to je pitanje. U vreme praznika su cene uvek malo više, ali ne proda se baš sve što se iznese na pijacu, tako bude do Jovanjdana, a onda cene miruju do Đurđevdana - kaže Dragan Lukić.

Dok se ranije moglo uštedeti kupovinom svežeg mesa u supermarketima, ove godine i na prazničnim akcijama teško može jeftinije da se nabavi sveže praseće i jagnjeće meso.

Proizvođač T.V. iz okoline Šapca smatra da to potvrđuje kako je pečenje na božićnoj trpezi za mnoge preskupo zbog inflacije i da kupci neopravdano upiru prstom samo na stočare.

- Prase od 20 kilograma žive vage košta najmanje 9.000 dinara. Na iznutrice otpada oko 20 posto, pa se dobije 15 kilograma svežeg mesa. U supermarketu na akciji to bi koštalo oko 10.000 dinara, možda i više. U oba slučaja mora da se plati da se ispeče jer je prava pečenica iz furune i na ražnju, pa vi sad vidite da li su u pravu oni koji seljake prozivaju zbog skupog mesa - izneo je svoju računicu ovaj stočar.

Praseće i jagnjeće pečenje je pred Novu godinu poskupelo i u pečenjarama i mesarama za 300 dinara po kilogramu, pa prasetina košta 1.500, a jagnjetina 1.800 dinara.

Video: Neobična grupa dobrih kuvara: Kada su šefovi kuhinje pravi prasci

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    4. januar 2023 | 09:25

    Praseće pecenje odavno 1900 a jagnjece 2300.

  • Rajko

    4. januar 2023 | 10:30

    U ekonomskom tigru je i benzin skuplji nego u Nemačkoj.Obratiće se večeras pa slušajte.

  • Dejan

    4. januar 2023 | 08:57

    A gde je to prasetina 1500,00 a jagnjetina 1800,00 din

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>