• 1

Odobrena prva vakcina za pčele: Štiti od bolesti koja uništava košnice

Takozvana "bolest zagađene krvi" (foulblood disease) predstavlja veliki problem, jer je izuzetno zarazna i ne postoji lek

  • 1
pčele, med Foto: Freepik

Američke vlasti su odobrile korišćenje prve vakcine za pčele, osmišljene tako da štiti košnice od jedne od najtežih bakterijskih bolesti na svetu.

Ministarstvo poljoprivrede SAD dalo je "zeleno svetlo" za upotrebu vakcine, kako bi se pomoglo u zaustavljanju pomora pčela koje imaju ključnu ulogu u oprašivanju biljaka u ekosistemu.

Vakcina bi, takođe, mogla da predstavlja veliki proboj u zaštiti medonosnih pčela, prenosi Agropres.

Vakcina deluje tako što se neaktivna bakterija ubacuje u hranu koja se daje kraljici, čije larve potom stiču imunitet. Stručnjaci objašnjavaju da mnogi faktori negativno utiču na populaciju pčela, kao što su paraziti, bolesti, pesticidi, štetočine…

Takozvana "bolest zagađene krvi" (foulblood disease) predstavlja veliki problem, jer je izuzetno zarazna i ne postoji lek, a jedini metod za njeno rešavanje je spaljivanje košnica inficiranih pčela i davanje antibiotika obližnjim kolonijama.

Vakcina sadrži neaktivnu verziju bakterije paenibacillus larvae, koja je uzročnik bolesti.

Biotehnološka kompanija "Dalan Animal Health", specijalizovana za imunologiju i zdravlje insekata, navodi da bakterija iz vakcine - preko hrane - dolazi do matice, koja dalje prenosi imunitet na larve, čime se drastično smanjuje smrtnost od bolesti.

Video: Iz ove zemlje dolazi 92% lažnog meda: Evo kako da utvrdite da li je fejk

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    9. januar 2023 | 18:32

    Umesto da smanje upotrebu pesticida oni lece posledice. U stvari ni sa ljudima nije bolje...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>