• 0
 ≫ 

Stručnjak za voćarstvo daje savete zlata vredne: Vremenski rolerkoster ne odgovara poljoprivrednicima

 ≫ 

Pitanje je kako će se prethodni topli dani odraziti na ovogodišnji rod voća

  • 0
Njiva, zemlja, zemljoradnja, oranica

Foto: Pixabay

Iako je tek sad stiglo zahlađenje u zapadnu Srbiju i temperature konačno liče na prave zimske, pitanje je kako će se prethodni topli dani odraziti na ovogodišnji rod voća. Činjenica je da vremenski rolerkoster ne odgovara meteoropatama, ali ni poljoprivrednicima.

- Voće je trenutno u fazi dubokog fiziološkog mirovanja, određeni procesi polako kreću i u zavisnosti od daljeg razvoja situacije videćemo šta će se desiti. Biljke miruju, ali vremenski uslovi pogotovo visoke dnevne temperature, nisu ni noći tako hladne kakve bi trebale da budu, polako inciraju, pratićemo situaciju šta će se dešavati u narednom periodu - rekao je dr Aleksandar Leposavić iz Instituta za voćarstvo.

Najavljena promena vremena i naglo zahlađenje u narednom periodu prema njegovim rečima povoljno će uticati na voće i biljke, jer bi trebalo da niže temperature zaustave već pokrenute procese.

- U tim situacijama ono što proizvođači mogu da urade pogotovo kod drvenastih voćnih kultura jeste da urade adekvatnu rezidbu i na taj način, uklanjanjem fiziološki najaktivnijih delova na stablu dolazi do usporavanja vegetacije. Naravno, treba voditi računa o redosledu izvođenja te operacije, jer ovi vremenski uslovi doprinose razvoju određenih patogena za koje proizvođači poslednjih godina jako teško iznalaze način da se reše, to su pre svega baktrerije koje podižu tačku mržnjenja, a dobro znamo da su neki preparati takozvani "antibiotici" kod nas na tržištu zabranjeni, proizvođači moraju sve te neke mere i preventivu da urade - dodaje Leposavić.

On takođe savetuje stručnjake da bi bilo poželjno okrečiti stabla i izvršiti dodavanje bakarnih preparata koji imaju bakterocidno dejstvo i na taj način preduprediti štete koje mogu nastati.

To je jedan od dobrih načina da se moguće štete preduprede i da nije kasno da se to i sada učini kako bi se taj proces cvetanja usporio.

Video: Poludeli za Ivan-čajem: Od proizvodnje za svoju dušu do izvoza Amerikancima

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>