• 1

Zemlja u komšiluku na petom mestu u Evropi po poskupljenju pekarskih proizvoda: Cena hleba skočila za 30 odsto

Na cenu utiče i prelazak na evro, što je dovelo do novog poskupljenja, usled zaokruživanja cena

  • 1
Hleb

Foto: Pixabay

Rast cene hleba nije zaobišao ni zemlju u komšiluku. Upoređujući žetve iz 2022. i 2021. godine, cena domaće pšenice u Hrvatskoj porasla za 80 odsto.

Dodatno, na cenu utiče i prelazak na evro, što je dovelo do novog poskupljenja, usled zaokruživanja cena. Rastom su nezadovoljni ne samo kupci, već i poljoprivrednici.

- Ako je ona otišla sa 60% što je opravdano jer nama je đubrivo otišlo i po 400-500% prema gore, gorivo 100%, rezervni delovi, a pšenica nije toliko otišla, dakle i tih 60% ako je otišla gore u ceni tog hleba, danas ne bi smeo da poskupi više od 3% - priča Matija Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore, prenosi Slobodna Dalmacija.

Iz Žitozajednice koja okuplja predstavnike mlinsko-pekarskih proizvođača kažu da je do rasta cena žitarica došlo prvobitno za vreme pandemije, a zatim i zbog situacije sa Ukrajinom.

- Mi smo kod Eurostata izbili na peto mesto po stopi poskupljenja pekarskih proizvoda od 30%, a poskupljenje svih ulaznih troškova osim sirovina i energenata, tu su i cene ambalaže i svih ostalih ulaznih troškova, nisu tolikom stopom pratile poskupljenja koliko su ulazni troškovi rasli - objašnjava Nada Barišić, direktorka Žitozajednice d.o.o.

Podsetimo, kada je reč o Srbiji,  Vlada je u novembru ograničila cenu hleba na još 90 dana. Maksimalna cena hleba "sava" je 53,50 dinara.

Video: Imate li za hleb: Ova vekna košta 1.380 evra i najskuplja je na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>