• 57

Tovljenici jeftiniji, država ukinula carinu i takse na uvoz prasadi: Pošto ćemo plaćati svinjsko meso

Da li će ukidanje carine i prelevmana oživeti stočni fond?

  • 57
Afrička kuga svinja Foto: Shutterstock

Umesto praznične čestitke klanice su stočarima uputile nove cenovnike žive stoke sa nižim otkupnim cenama. Tovljene svinje do 120 kilograma od početka godine otkupljuju po 198 dinara, teže od 121 do 130 kilograma su 192,5 sa PDV-om, a od 131 kilogram do 150 kilograma 187 dinara.

Poslednjih mesec dana tovljenici u klasi prodavali su se po 240 za kilogram, pa su za blizu 20 odsto niže cene sa razlogom naljutile poljoprivrednike.

Mirko Đukić, proizvođač iz Dublja kod Bogatića kaže da je besmisleno komentarisati još jedno u nizu pojeftinjenja tovljenika jer se slično često događalo u poslednje tri godine, a nema volje da se nešto promeni na bolje.

- Stočni fond se poslednjih godina sistematski uništava i smanjuje, mala gazdinstva odnosno sitniji proizvođači nestaju zbog nepovoljnih tržišnih uslova i skoro da više ne postoje, a država seljacima kada se pobune daje samo obećanja koja kasnije ne ispuni - kaže Đukić.

On podseća na predloge poljoprivrednika da se uspostavi sistem koji bi bio prihvatljiv za stočare, klaničare i potrošače koji kupuju meso. To podrazumeva da se stočarima isplati tov i da cene ne rastu toliko da na kraju meso bude preskupo i mnogi ne mogu da ga kupe. Umesto toga, navodi, država direktno interveniše tako što ograničava cene mesa kada su cene stoke visoke, a kada one padaju pred seljacima se to "pravda" ponudom i potražnjom na tržištu.

Jagnjetina, meso, pečenje Foto: Shutterstock

- Predlagali smo da se na tri meseca utvrdi cena koštanja u iznosu 240 odnosno 264 dinara sa pdv-om i da se prati da li su poskupeli inputi. Obećano je da će tako da bude, a evo šta se dogodilo. Uz to, od nove godine su ukinute carine i prelevmani na uvoz prasića što je još jedna u nizu katastrofalnih odluka - smatra Đukić.

Po mišljenju ovog proizvođača slobodan uvoz prasića bez plaćanja državnih nameta je dobra odluka samo za farmere iz zemalja Evropske unije odakle se najviše uvoze, dok je kod nas sve manje stočara koji tove svinje.

Stočari iz Mačve su svojevremeno upozoravli na protestima i u pregovorima sa resornim ministrima da zbog nekontrolisanog uvoza brojni mali uzgajivači krmača i mali farmeri stavljaju katance na obore. Otuda smatraju da ukidanje carine i prelevmana neće oživeti stočni fond, a nepoznanica je kako će ova mera uticati na cene svinjskog mesa.

Video: Neobična grupa dobrih kuvara: Kada su šefovi kuhinje pravi prasci

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Wlada

    13. januar 2023 | 21:41

    Želim,kao neko sa sela da pitam…da li znate nekog vlasnika mesare,da ne kažem mini-klanica,ili da idem tako daleko pa da uzmemo primer neke mini mesne industrije,da je siromašan,da jedva sastavlja kraj sa krajem? Da nije razvio i unapredio svoj biznis?! Da se razumemo,treba izuzeti gladnike,koji su preko noći,hteli kamione,avione,nove mercedese…a seljaci?! Propadamo bre natenane,lagano,sistematski nas uništava sopstvena država godinama,bogateći prekupce,trgovce,klaničare i mesare na nama…a državi sebi kod sirotinje obezbedjuje socijalni mir… Ali koga to još interesuje…džaba je ovo i komentarisati…ali bi bilo lepo da komentar bude objavljen.

  • Rođak sa sela

    13. januar 2023 | 21:52

    Stočni fond se ne obnavlja preko noći pa kad uništimo domaću proizvodnju uvozićemo belosvetski otpad po paprenim cenama. Gde je pamet da Srbija koja može da hrani pola Evrope uvozi povrće iz Albanije a pasulj iz Kazahstana? Od industrije smo upropastili i ono što smo imali, mala poljoprivredna gazdinstva se gase i od čega će ovaj narod da živi jbm li ga?

  • Nikolas

    13. januar 2023 | 22:45

    UNISTAVA SE STOCNI FOND A TIME I SELO SA CILJEM UNISTENJA SRBIJE !!!!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>