• 1

Kod nas prodaju jaja za 750 dinara, a Nemci i Španci imaju drugu taktiku: Tiče se poreza

Najjača evropska sila razmatra sniženje poreza na zdravu hranu

  • 1
zdrava hrana Foto: Freepik

Dok hrana poskupljuje svuda u svetu, a posebno mlečni proizvodi i jaja, najjača evropska sila ima nameru da primenu jednu drugačiju taktiku - kako bi građanima više bila dostupna zdravija ishrana.

Naime, u Nemačkoj se povela rasprava o smanjenju PDV-a na određene namirnice, s obzirom na visoku inflaciju, piše Dojče vele ovih dana.

Kako ovaj list podseća, porez na dodatu vrednost u toj zemlji uglavnom iznosi 19 odsto, ali je za hranu 7 odsto. Prošle godine su namirnice poskupele za 21 odsto, a inflacija je još uvek visoka.

Nemački ministar poljoprivrede, Džem Ozdemir, iz stranke Zelenih, glasa za ukidanje PDV-a na tzv. "zdravu" hranu, a Savezni zavod za životnu sredinu (UBA) i Savezno udruženje potrošača se zalažu za pojeftinjenje biljne hrane.

Oslobađanje od PDV-a ili snižavanje cena za sedam odsto voća, povrća, proizvoda od žitarica i biljnih ulja moglo bi da donese godišnju uštedu od oko četiri milijarde evra za privatna domaćinstva, ocenjuje Dirk Mesner, šef UBA.

Kako DW dalje navodi, procentualna ušteda za kućni budžet bila bi viša kod siromašnijih koji, ionako, troše veliki deo svog novca na hranu. No, u apsolutnom iznosu, bogatiji koji kupuju kvalitetniju, odnosno skuplju hranu uštedeli bi veće sume, jer troše i do duplo više novca na hranu.

Pored finansijskog rasterećenja, niže cene pojedinih namirnica trebalo bi da utiču i na promenu navika – manje mesa, više povrća. "Mada mnogi u Nemačkoj to ne vole da čuju, mi moramo da jedemo mnogo manje mesa i drugih životinjskih proizvoda", rekao je Marsel Fračer, predsednik Nemačkog instituta za privredna istraživanja (DIW).

Stoga bi oslobađanje od PDV-a na voće, povrće i žitarice bila važna odluka savezne vlade i iz socijalne, ekološke i zdravstvene perspektive, smatra on. Niže cene bi takođe mogle da pomognu onima koji se bave proizvodnjom organske hrane.

zdrava hrana Foto: Freepik

U drugoj polovini 2020. je zbog poskupljenja tokom pandemije već snižen PDV na šest meseci.

Redovna stopa od 19 odsto snižena je na 16, a niža stopa od 7 snižena je na 5 odsto, podseća nemački list. Prema istraživanju Bundesbanke, 60 odsto smanjenja poreza prosleđeno je potrošačima. Istraživači sa minhenskog instituta IFO kažu da je u prehrambenom sektoru to bilo i do 80 odsto.

Međutim, tada je situacija bila drugačija, jer se smanjenje PDV-a nije odnosilo samo na hranu, nije bilo inflacije kao sada i znalo se da su poreske olakšice samo privremene.

Inače, u Španiji je PDV na osnovne namirnice poput voća, povrća, hleba i mleka sasvim ukinut od početka ove godine. Mera se, doduše, ne odnosi na meso i ribu i važiće najpre pola godine.

S druge strane, podsećamo vas da se u Srbiji, usred inflacije, prodaju tzv. "organska jaja", po ceni od 750 dinara za pakovanje.

Video: Prehrambena industrija je oslonac ove zemlje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vapaj

    19. januar 2023 | 08:56

    Kod nas ne treba ni da bude porez na hranu i benzin Jer nas tu kolju bez noža!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>