• 9

"Ovo je nešto najjače što sam video": 10 komada organskih jaja u Srbiji 720 dinara. Zašto su na ceni?

Odnosno jedno jaje vredi 71,9 dinar, čak troduplo više od "običnog" kokošijeg

  • 9
jaja

Foto: shutterstock.com

Zvanični statistički podaci za Srbiju pokazuju da su u okviru hrane, čije je poskupljenje u decembru bilo 15,1 odsto u odnosu na prošlu godinu, najviše poskupeli mleko, sir i jaja, i to za 43,3 odsto.

Rast cene najjednostavnijeg doručka - jaja, nije zaobišla ni Ameriku, ali ni ostale zemlje u Evropi, koje se suočavaju sa ptičijim gripom.

Prema podacima Zavoda za statistiku, cene jaja su skočile za 49 odsto u SAD.

Početkom januara, Evropska agencija za bezbednost hrane je saopštila krajem decembra  da Evropa već više od godinu dana pati od najrazornije epidemije ptičjeg gripa u istoriji.

Na zaraženim farmama zaklano je više od 50 miliona životinja, a sa početkom zime intenzitet virusa se udvostručio.

U anketi koju je Telegraf Biznis sproveo u novembru prošle godine na pitanje "Na šta trošite najviše novca ovih dana?"62.70% naših čitalaca (građana Srbije) reklo je da najviše novca daje za hranu; 33.07% kaže da na sve troši podjednako, te da nema pravila, a samo 4.15% vas je reklo da novac primarno izdvaja za račune, stvari za decu, auto, putovanja itd.

Bilo je i raznih komentara tada na tekst, mahom nezadovoljnih sugrađana usled inflacije, a provuklo se i ono: "Gospođo, kupi kokoš, pa ćeš imati jaja".

Kakva je situacija skoro tri meseca kasnije?

Jaja u ishrani mačke

Foto: Pixabay

Ako je sudeći po objavi jednog TikToker-a, sugrađani se i dalje ne mire sa poskupljenjem ove osnovne namirnice, čija cena sada za 10 komada ide i do 270 dinara, a posebnu pažnju mu je privukla cena takozvanih "organskih".

Naime, 10 komada organskih jaja stajaće vas 719 dinara. Odnosno jedno jaje vredi 71,9 dinar.

 

@djmastervlogzillabg #tiktok #new #djmastervlogzilla #2023 #trending #belgrade #fyp ♬ original sound - DJ MASTER VLOGZILLA OFFICIAL

Nije iznenađujuće što su se mnogi našli u čudu, pa smo se i mi sami zapitali.  Kakva su to zaista organska jaja?

Na sajtu jednog od proizvođača navodi se da njihove "koke imaju stalni pristup pašnjaku formiranom po metodama organske biljne proizvodnje koji dozvoljavaju maksimalno 580 koka nosilja na hektaru zemljišta."

Takođe, ističe se da su smeštene "u drvene kućice sa podnim prostirkama i gnezdima od prirodnog materijala organskog porekla i visećim hranilicama i pojilicama", kao i da se njihova ishrana sastoji od "žitarica, bez hrane koja sadrži GMO i aditive a obavlja se i stalno praćenje ponašanja i zdravstvenog stanja životinja".

Navode da se jaja skupljaju najmanje četiri puta dnevno, a da se nakon prikupljanja "skladište u komoru za jaja sa temperaturom od 10-15 stepeni Celzijusa i potrebnom vlažnošću vazduha".

Zanimljivo, kako ističu, nakon " 72 nedelje starosti smanjuje se nosivost koka, a one se udomljavaju u seoska domaćistva gde nastavljaju da žive u svom prirodnom okruženju."

Ovaj proizvođač poseduje i Sertifikat o organskoj proizvodnji.

Da su ova jaja na ceni i u Evropi, može se zaključiti na osnovu ostavljenih komentara ispod videa.

Kako pišu pojedinci, u Nemačkoj je kutija organskih jaja 3.5 evra (oko 400 dinara), u Austriji 4.5 evra (oko 530 dinara), dok je u Americi ista kao i kod nas, ali za tu sumu dobijete dva komada više.

Video: Dajte 4.600 dinara i svetska tucijada je vaša

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kakva jaja do jaja

    18. januar 2023 | 14:03

    Svaku vece pijem djumbir caj a nedeljno predjem preko cetrdeset kilometara ima li boljeg leka.

  • Nena

    18. januar 2023 | 14:50

    U Francuskoj 10kom organskih jaja tačno 405din. Danas baš kupila.

  • Veteran

    18. januar 2023 | 17:53

    Srbin je to, sramota me id samog sebe, sećam se poplave a naši nabili cene za gumene čizme 3000,neka nam je bog u pomoć..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>