• 1
 ≫ 

Ogroman red ispred jedne tezge na beogradskoj pijaci: Svi čekaju čuvene kobasice

 ≫ 

Za pravljenje ovakvih kobasica potrebno je kvalitetno meso, slanina, dobra paprika, so, biber, beli luk

  • 1

Čuvene turijske kobasice, koje se pripremaju po posebnom receptu, danas su stigle na beogradsku pijacu Đeram, u okviru međunarodnog festivala kobasica koji se svake godine održava u bačkom selu Turija kod Srbobrana.

Ljubitelji svežih i suvih kobasica formirali su redove kako bi mogli da ih probaju i kupe.

Željko Pupić Iz Udruženja kobasicijada Turija kaže da je intesovanje veliko i da će se turijska kobasica naći u narednim danima na štandovima pijaca u Somboru, Subotici i Novom Sadu.

- Interesovanje Beograđana za turijsku kobasicu je veliko, od jutra se stvaraju redovi - kazao je on i naveo da će 25. februara, na manifestaciji u Turiji, biti predstavljena kobasica dužine 2.039 metara.

Podseća da je zbog dužine ta kobasica ušla i u Ginisovu knjigu rekorda.

Kaže i da će Beograđani tokom današnjeg dana moći da se odluče između suve i kobasice na roštilju, dodajući da se ona delom sprema po posebnom receptu, otkrivenom pre 39 godina.

- Za pravljenje ovakvih kobasica potrebno je kvalitetno meso, slanina, kvalitetna paprika, so, biber, beli luk, a detaljni recept nećemo otkrivati, ali za pripremu treba sve kvalitetno i prirodno - priča dalje Pupić.

U Turiji, inače, 24. februara počinje tradiconalna manifestacija "Kobasicijada", koja traje do 26. februara.

Neki od građana koji su čekali u redu kako bi danas kupili turijsku kobasicu kažu kako "nisu hteli da propuste priliku da probaju i pazare taj specijalitet, jer se ne dešava često da bude na prestoničkim pijacama".

Starija Beograđanka je rekla da nikada ranije nije probala tu kobasicu, ali da je čula sve najlepše o njoj i da je poranila na pijacu kako bi se sama uverila u to. Njen sugrađanin je naveo da je pre nekoliko godina u Turiji probao tu kobasicu i da je kvalitetom opravdala njegova očekivanja, te je iskoristio ovu priliku da ih ponovo kupi.

- Kobasica je specifična u odnosu na druge, verovatno zbog različite pripreme, veoma je ukusna - kaže on.

Jedan stariji muškarac je rekao da je čuo za kobasicijadu u Turiji i to koliko je ukusna kobasica, pa je hteo da i sam proba. "Prvi put dolazim ovde i iskoristio sam priliku da probam te kobasice, čuo sam da su ukusne".

Video: Najduža i najsočnija kobasica nalazi se u Srbiji... odnosno bila je jer su je pojeli

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>