• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Boce koje vrede milione, ali nisu na prodaju: Posle osam decenija očekuje se rekonstrukcija Kraljeve vinarije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kralj Aleksandar je u dvorskim knjigama ostavio zaveštanje da se "nikada ne prodaju, već da budu ostavljena za istoriju"

  • 0
vinarija, kraljeva vinarija, topola Foto: RINA

U Srbiji je mnogo vinarija, ali samo jedna je Kraljeva. Podignuta davne 1931. godina kao jedna od najsavremenijih na Balkanu bila je ponos kralja Aleksandra I Karađorđevića. Dugo ju je nagrizao zub vremena i nije bila u funkciji, da bi od 2007. godine u njoj ponovo počela da se proizvode vina. Sada, nakon skoro osam decenija ovaj objekat od velikog značaja očekuje rekonstrukcija.

- Već godinu dana rukovodstvo opštine Topola u saradnji sa upravom Zadužbine kralja Petra radi na realizaciji ovog projekta. Konačno možemo reći da smo na korak od početka realizacije istog. U saradnji sa Ministarstvom turizma obezbeđena su sredstva iz fonda Evropske unije za rekonstrukciju Kraljevog podruma. Opština Topola je dobila investitorska prava od Direkcije za imovinu RS, uradila projekat i obezbedila sve potrebne dozvole - objašnjava Vladimir Radojković predsednik opštine Topola.

Ovu veliku investiciju najavio je predsednik države Aleksandar Vučić, krajem prošle godine prilikom posete Kraljevoj vinariji, a vrednost projekta je 1,2 milona evra.

U vinariji se proizvode bela i crvena vina, u sklopu vinarije nalazi se i muzejska postavka i originalna jedinstvena vinoteka, po kojoj je Kraljeva vinarija prepoznatljiva.

Jedinstvenu kolekciju vina na Balkanu iz doba Karađorđevića, koja se više od osam decenija čuva na 12 metara dubine u kraljevskom podrumu čini oko 280 flaša iz doba kada su srpski kraljevi u Topoli gajili lozu i proizvodili vino.

Ova vina bi danas na aukcijama u svetu mogla da dostignu milionsku sumu, međutim nisu na prodaju zbog amaneta kralja Aleksandra, koji je u dvorskim knjigama ostavio zaveštanje da se "nikada ne prodaju, već da budu ostavljena za istoriju".

Video: Telegraf u vinskom klubu u kom se čuva vino staro 70 godina. Ulazi se samo na lozinku

(Telegraf Biznis/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>