• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Direktor Imleka: Otkupne cene mleka više nego u zemljama EU, nema razloga za tenzije

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Nema razloga za tenzije", poručuje Radun

  • 0
Balans+ Foto: Imlek

Generalni direktor Imleka Bojan Radun izjavio je, pred današnji sastanak proizvođača i otkupljivača mleka sa premijerkom Anom Brnabić u vladi, da situacija na tržištu sirovog mleka u Srbiji odavno nije bila bolja za individualne proizvođače i našu zemlju i da nema razloga za tenzije, s obzirom da su otkupne cene više nego u zemljama EU.

"Kao direktor najvećeg prerađivača mleka u Srbji i na ovim prostorima, očekujem da se posle ovog sastanka smire strasti i spuste tenzije, jer za to zaista nema razloga", rekao je Radun za Tanjug.

Kaže da Imlek nije nijednom individualnom proizvođaču spustio otkupnu cenu mleka u odnosu na cene iz novembra i decembra koje su, kako je rekao, na istorijski najvišem nivou.

"Ako pričamo o konkretnim brojevima, naša prosečna otkupna cena danas je nešto veća od 71 dinar, što je značajno više nego u manje-više svim zemljama EU, čak i bez subvencije po litri mleka koju proizvođači dobijaju. Sa novim merama vlade i povećanjem subvencije taj zbirni iznos je ubedljivo najveći u Evropi. Prostora za nezdovoljstvo nema", naglasio je Radun.

On je kazao da ako se priča o količinama, tačno je da određene mlekare imaju problem sa velikim zalihama.

"Sa druge strane, Imlek je povećao svoj otkup i u odnosu na kraj godine i u odnosu na prošlu godinu. I bez obzira na to i na povećanje subvencija vlade, mi nemamo u planu smanjenje cene mleka, pogotovo ne značajnije, ni u martu, niti u aprilu", rekao je Radun.

On je istakao da će se truditi da sačekaju zajedno sa partnerima, individulanim proizvođačima novu žetvu i sezonu i da zajedno sa njima vide kolika je nova cena hrane za životinje i da onda ustanove koja je realna cena.

Predsednik Udruženja proizvođača mleka iz Banata Vukašin Baćina je jutros izjavio Tanjugu da očekuje da na sastanku proizvođača i otkupljivača mleka sa premijerkom bude postignut dogovor i da će tražiti da minimalna otkupna cena mleka bude 80 dinara.

Video: Tanasković: Od danas dodatni namet na uvozno mleko od 15 dinara po litru, za Gaudu 30 po kilogramu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>