• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pekari koji prave hleb od brašna po subvencionisanoj ceni, neće smeti da naplate iznos veći od ovog

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Umanjena cena za tip-500 iznosi 33 dinara po kilogramu

  • 1
hleb Foto: shutterstock.com

Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine pozvalo je registrovane proizvođače hleba da se do 5. marta prijave za kupovinu brašna po subvencionisanim cenama iz Robnih rezervi, a na raspolaganju su 32.000 tona brašna.

- Pekari koji se prijave (mejlom) do nedelje u ponoć moći će da konkurišu i da prave jeftin hleb za potrošače - kaže pomoćnik ministra trgovine, Žarko Malinović.

Pekari, dakle, imaju još tri dana da se prijave za kupovinu brašna tip-500 iz Robnih rezervi po subvencionisanoj ceni od 33 dinara po kilogramu.

Pekari kupuju brašno po ceni od 33 dinara po kilogramu, što znači da hleb koji bude napravljen od tog brašna neće smeti da bude skuplji od 57 dinara.

Pomoćnik ministra trgovine Malinović podsetio je, gostujući na RTS, da hleb "Sava" ne sme biti skuplji od 57 dinara, što je Uredbom propisana maksimalna maloprodajna cena.

- Ono što ne sprečava trgovce je da ta cena bude i jeftinija. Vodeći računa o zaštiti potrošača, omogućili smo da hleb do kraja juna bude po subvenconisanoj ceni, dalje ćemo pratiti stanje na tržištu i na osnovu toga donositi mere - napominje Malinović.

- Pazimo i na našu privredu, i u saradnji sa Unijom pekara i sa PKS došli smo do toga da je neophodno da obezbedimo za njih jeftinu sirovinu, u prošlom turnusu smo podelili više od 30.000 tona, sada je na raspolaganju 32.000 tona za koje do kraja ove nedelje pekari mogu da se prijave - rekao je i istakao da će tokom sledeće nedelje komisijski napraviti raspodelu i omogućiti da od nadležnih institucija preuzmu brašno i prave jeftin hleb za građane.

pileće meso Foto: Shutterstock

Pravo da konkurišu imaju pekari koji su u trenutku donošenja Uredbe bili registrovani za tu delatnost.

Rok je 5. mart, ali kako navodi Malinović, sve prijave koje stignu, a mogu da se podnose i mejlom, u nedelju do 23.59 - smatraće se "blagovremenom prijavom".

Inače, polovinom prošlog meseca ukinuta su sva ograničenja cena, a na režimu su ostali samo brašno, ulje i šećer. Dok je važilo ograničenje određenih vrsta svinjetine i piletine, bilo je propisano da kilogram svinjskog buta ne sme da košta više od 750,20 dinara, a plećka bez kostiju mogla je da se prodaje maksimalno za 738,10 dinara.

- Onog trenutka kada smo pustili slobodnu prodaju mesa na osnovu naše procene da će to dovesti do sniženja cena, omogućili smo slobodno formiranje cena i konkurenciju među proizvođačima, ali i trgovcima. U prvoj nedelji smo imali da se svinjski but, za koji je bila propisana cena 750 dinara, kretao od 450 do 750, danas možemo da kupimo svinjski but po ceni od 630 do 810 dinara, što je u proseku ispod cene propisane Uredbom - kaže Malinović.

Ukazuje i da su proizvođačke cene porasle.

Video: Kako da procenimo koji je hleb kvalitetan i kako nas marketinški obmanjuju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>