• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Mora da se neguje i pazi kao da vam je član porodice": Tajna voćke od koje se pravi najbolja rakija na svetu

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Viljamovka odležava najmanje tri godine i čeka put do konzumenata na svetsko tržište", priča Borko Karadžić iz Goračića

  • 1
Borko Karadžić, Goračići, viljamovka

Foto: Rina

Nakon što je UNESCO šljivovicu stavio na svoju listu kulturnog nematerijalnog nasleđa, emintentni svetski časopis uvrstio je takođe još jednu srpsku rakiju među najbolja pića na svetu.

Viljamovka je takođe prava kraljica među žestokim pićima, koja rame uz rame stoji sa meksičkom tekilom i škotskim viskijem. Međutim, ne bi je bilo da nema istoimene kruške od koje se i pravi. Borko Karadžić iz dragačevskog sela Goračići ovo voće uzgaja na šest ipo hektara, a 5.000 stabala čuvene kruške spremno je za cvetanje.

- Na viljamovci treba voditi računa i o rodu ali i o voćnjaku, da se održava u kondiciji kako bi svake godine dobro rađao, jer ako ako ne vodimo računa može doći od toga da rod ne bude prikladan, odnosno ne bude adekvatan sledeće sezone. Zasad kruške je kao član porodice, morate da vodite računa, da se neguje i pazi. Svakom stablu treba posebno prići i na svoj način obraditi, jer svakom treba posebna nega, kao detetu - priča Borko.

Ovaj domaćin godinama se bavi i prozvodnjom rakije koja je ovih dana dostigla veliku slavu. Mada, i pre eminetnog časopisa Srbi su viljamovku odavno uvrstili među svoja omiljena i najbolja pića. Ipak, proces proizvodnje rakije od ove vrste kruške nije jednostavan, a ni kratak.

- Viljamovka odležava najmanje tri godine i čeka put do konzumenata na svetsko tržište. Iz mog podruma rakija nikada nije izašla mlađa od tri godine i obišla je sve kontinente, nema države gde se ne pije i sama potvrda tome je velika potražnja na domaćem i stranom tržištu - dodaje Borko.

Ono što je svim proizvođačima drago, jeste činjenica da je rakija od kruške viljamovke osim brojnih priznanja dobijenih za nebrojeno mnogo kafanskih stolova, sada dobila i jedno svetsko.

Video: Domaćin koji je šljvovicu odveo u svet: Sa Canetovog imanja poslat uzorak rakije za Unesko

(Telegraf Biznis/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>