• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Čačanska sela "plaču" za kišom, ali se smeju otkupnoj ceni: Kruška išla i za 60 dinara

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Za industriju je to odlična cena, priča voćar Mateja Majstorović

  • 0
Kruška, voće Foto: Pixabay

Kiša u podjeličkim čačanskim selima, nije padala više od 40 dana, što je uz visoke temperature ostavilo posledice na voćne kulture uzgajane u tom kraju, izjavio je voćar iz rajca Mateja Majstorović.

Ipak, kako je rekao za Tanjug, i pored tih nepovoljnih uslova, ovogošnji rod kruške, možda ne po kvalitetu ali po količini iznenadio je i najstarije uzgajivače ove voćke.

- Rod je zahvalan ove godine. Kruške ima dosta. Nismo je orezivali tako da se ona sama redukovala, pa je količinski popunila kapacitete. Međutim, sam kvalitet nije na visokom nivou. Razlog tome je manjak padavina, velika je suša. Bilo je i grada, tako da će dosta toga ove godine završiti u industriji - rekao je Majstorović.

Kako kaže, selo Rajac nije bogato vodom, pa su i kapaciteti za navodnjavanje biljnih kultura ograničeni.

Osim izvora Zmajevac, odakle je voda usmerena na osetljivije sorte, prvenstveno povrća, velike površine pod kruškom, šljivom i jabukom moraju da se same izbore sa nedostatkom vlage.

- Dobar deo ovogodišnje kruške će završiti na preradi u 'Takovu'. Nešto će od krupnijih plodova, pogotovo iz vrhova voćki gde imamo malo bolji kvalitet završiti na domaćem tržištu - rekao je Majstorović, koji pod zasadom kruške ima više od dva i po hektara.

Dodaje da ovogodišnja cena kruške varira, ali da je zadovoljan cenom po kojoj je predao deo svog ovogodišnjeg roda na dalju industrijsku preradu.

- Cena je varijabilna, nešto smo prodavali u Užicu po 60 dinara, što je za indsutriju odlična cena - kaže Majstorović.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Video: Robot Agar kosio travu u Nišu, može čak i da ore, kopa, bere voće...

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>