• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Ako nešto opstane od voća, to jedino može biti jabuka": Ni najstariji meštani ne pamte ovakav sneg

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Imamo oko 20.000 sadnica šljive i sve je jutros osvanulo pod snegom", priča voćar iz čačanskog sela

  • 2
čačak, voće, sneg

Foto: Rina

Aprilski sneg, koji je zavejao područje Zapadne Srbije, doneo je velike probleme voćarima u selima čačanskog kraja. Ovog jutra sa zebnjom su obišli svoje zasade, u kojima ih je dočakala poražavajuća slika.

- Imamo oko 20.000 sadnica šljive i sve je jutros osvanulo pod snegom, ali to nije ono najgore. Na granama je debeli sloj leda i evidentno je da sve ono što je počelo vegetaciju da je sada uništeno. Ono što nas dodatno plaši, jeste najavljeni minus. Ukoliko se to zaista dogodi, sve što nije uništeno noćas biće uništeno od mraza u narednih nekoliko dana -  priča voćar Veselin Vujović iz čačanskog sela Kačulice.

Meštani podjeličkih sela kažu da se i ranije dešavalo da padne sneg u aprilu, ali ipak da preko noći osvane 30 centimetara belog pokrivača ne pamte ni oni najstariji. Mećava praćena jakim vetrom potrajala je satima.

- Nema spasa, do sledeće godine nema cveta. Za ovu godinu sa šljivama se čini da je kraj, nažalost. Osim šljiva, kajsiju je već desetkovao mraz, trešnja je pod znakom pitanja. Ako nešto opstane od voća, to jedino može biti jabuka koja još uvek nije procvetala - dodao je Veselin.

Osim u voćnjacima, snežne padavine nanele su štete i na povrtarskim kulturama. Prema rečima stručnjaka iz Institua za voćarstvo primarni načini zaštite u ovim momentima i nisu nešto što bi moglo da bude od velike pomoći.

- Postoje neki načini zaštite voćnih vrsta i to su pre svega primitivni od zadimljavanja do paljenja slame kako bi se podigla temperatura u voćnjacima, ali svi oni u praksi daju veoma malo rezultata a zahtevaju puno ljudskog rada. Postoje savremene metode kao što su orošavanje, tako da se ta rosa odnosno vlaga kojom se zasadi prskaju pretvara polako u led i oslobađa se određena količina toplote i na taj način se štite cvetovi. Međutim u našim zasadima ti sistemi skoro i da ne postoje - rekao je direktor Instituta za voćarstvo Čačak Drako Jevremović.

(Telegraf Biznis/RINA)

Video: Grad unuštio Valentinino poljoprivredno imanje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>