• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šta je "Grow up" i kako će vam olakšati vođenje gazdinstva? Počela i registracija u eRPG

Vreme čitanja: oko 2 min.

Cilj projekta je da afirmiše poljoprivredu i prehrambenu industriju, kao jedan od ključnih stubova ekonomskog napretka zemlje

  • 0
agro Foto: Shutterstock

- Projekatom "Grow up" biće predstavljena poljoprivreda i sve ono što smo pokrenuli do sada u poljoprivredi - rekla je resorna ministarka Jelena Tanasković, na skupu povodom projekta "Grow up".

Cilj projekta je da afirmiše poljoprivredu i prehrambenu industriju, kao jedan od ključnih stubova ekonomskog napretka zemlje. Prvu debatu u okviru projekta "Grow up – snaga zemlje" organizovala je Privredna komora Srbije (PKS) i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

- Poljoprivrednici treba da znaju čemu to služi, šta će dobiti, te na koji način će njihov život biti lakši, a rad olakšan. Zahvalna sam PKS na organizaciji i ideji da se priča o poljoprivredi na ovaj način, kako bi pokazali na pravi kako je Srbija krenula velikim iskorakom napred - rekla je Tanasković.

Kako je objasnila, projekat "Grow up" u poljoprivredi će predstaviti poljoprivredu i sve ono što je pokrenuto do sada.

- Mali poljoprivrednici će imati benefite tako što će administrativni poslovi ubuduće biti brži, operativniji i transparentniji. Moći će da dobiju sredstva koja su opredeljena budžetom za ovu godinu u ovoj godini", govorila je ministarka o novom sistemu eAgrar. Poljoprivrednici će svojim registrom upravljati sami, i u svakom trenutku će imati uvid u svoje stanje.

Takođe, dodala je ministarka, moraće da se isprave sve nepravilnosti, kako bi ubuduće postojala tačna baza.

Predsednik PKS, Marko Čadež, rekao je da "nikada privreda i poljoprivredni sektor nisu imali bolji i dublji dijalog sa državom nego što ga imamo sada, a to nam pokazuje i ovaj događaj koji je jedan u nizu naših dijaloga sa ministarkom". Kako je objasnio Čadež, to je velika stvar zato što se nalazimo u vremenu kada je bezbednost hrane strateško pitanje od nacionalnog značaja.

Počela registracija novih poljoprivrednih gazdinstava

Uprava za agrarna plaćanja objavila je da je u novom elektronskom registru eRPG omogućena registracija novih poljoprivrednih gazdinstava.

Opcija registracije novih poljoprivrednih gazdinstava u eRPG moguća je od srede, 5. aprila.

Kako je navedeno, registracija u eRPG je obavezan i neophodan korak za poljoprivrednike, ukoliko žele da apliciraju za subvencije u narednom periodu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>