• 3
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Posetili smo najveću pijacu na južnoj hemisferi: Sagrađena na starom groblju, tu je živeo i osnivač grada

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zdanje se prostire na 17 hektara, a sve je krenulo kao red običnih tezgi

  • 3
Pijaca u Melburnu, Australija Foto: Telegraf Biznis

Kvin Viktorija Market (Queen Victoria Market) ili samo jednostavno Vik Market najveća je pijaca na južnoj hemisferi planete i trebaće vam satima da obiđete čitavu tržnicu, ali pronaći ćete sve što ste tražili.

Ovo zdanje se prostire na čak 17 hektara, a sve je krenulo kao red običnih tezgi kako bi ljudi iz obližnjih mesta mogli da predstave svoje proizvode u Melburnu.

Prvi pomen ove pijace desio se još 1841. godine, a širenje je išlo u smerovima gde je bilo staro groblje. Mnogi britanski pioniri na tlu Australije upravo su tu sahranjeni, a samo pokopavanjima se prestalo 1854. godine, iako mnogi tvrde da su mnogi kolonijalisti i dalje baštinili taj običaj i sahranjivali svoje najbliže upravo tu, na Burijal Hilu.

Ono što je interesantno jeste da je osnivač Melburna, Džon Betmen, takođe počivao na tom groblju. Njegov spomenik se može videti u Kolins ulici, u centru Melburna.

Broj stanovnika je brzo rastao i groblje dobijalo distancu od sada već prilično velikog zdanja koje je posedovalo ribarnicu, mesaru i zanatske radnje.

Tek 1876. godine je ustanovljen akt kojim se od strane Vlade Viktorije čitavo zemljište daje pijaci kako bi se na uglu Elizabet ulice i Viktorija ulice napravilo trgovačko račvanje.

Dve godine kasnije, u nešto približinijem ruhu ovom sadašnjem se otvorila Kvin Elizabet Market.

Pre nego što je gradnja sa ciglama počinjala, izvučeno je 28 skeleta i premešteno na Melburn Dženeral groblje. Dakako, sve se događalo u 19. veku.

Dosta delova je ostalo totalno netaknuto sve do danas kao što je deo za meso, ali i spoljne fasade koje se vide sa oba bulevara.

Iako vam se na prvu ruku čini da je sve anahrono i u nekom pozitivnom haosu, svaki deo je povezan i u jednom hodu možete da probate dobar sir, ali i da kupite neki nakit.

Naravno, prehrambeni proizvodi su odvojeni od ostalih delova, ali šta god vam treba, a trenutno se nalazite u Melburnu, najbolje bi bilo prvo da odete do ove pijace. Ako tu nema, teško da će imati na nekom drugom mestu u gradu.

Cene su prilično povoljne, pa ukoliko želite da uzmete neke suvenire, svakako se prvo preporučuje da pogledate tamo. Zasigurno ćete sve platiti dosta manje u Kvin Elizabet Marketu nego u nekoj drugoj prodavnici u centru.

Sve vrste sireva, mesni produkti, razne sveže ribe iz okeana, ali i male prodravnice sa brzom hranom iz svih delova sveta - što se tiče prehrambenih stvari, sve je na jednom mestu.

Želite da se obučete? Nije problem. I to ćete naći za malu cenu, a na svakom štandu postoje i akcije "3 po ceni 2" ili slične finansijske olakšice pri kupovini više odevnih predmeta.

Bižuterija takođe ima, ali i pravog nakita sa pravim dragim kamenjem. Umetnine ne manjka, slikari na licu mesta rade i izlažu svoje umetnine.

Sve u svemu, ogromno mesto sa fenomenalnim asortimanom.

Nezaobilazna lokacija pri poseti Melburnu.

(Telegraf Biznis)

Video: Najveća pijaca u južnoj hemisferi se nalazi u Australiji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Australija

    7. april 2023 | 15:07

    Mi se zgadila zbog gazenja osnovnih ljudskih prava i maltretiranja Djokovica. Uopste nemam zelju da tamo idem.

  • Srba

    7. april 2023 | 15:13

    Da jeste , Isto tako Pratuma market u Bankogu Thailand je ogroman i Mall of Asia u Manili Philippines je najveci tako da znate jer sam bio tamo vec i opet idem ,

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>