• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nećemo da izvozimo sirovinu već gotov proizvod, zarada je veća: Ministarka poljoprovrede u Čačku

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srbija je u svemu lider u regionu, tako da je digitalizacija u ovoj oblasti nešto o čemu ne bi trebalo polemisati, smatra ministarka

  • 0
Zimnica, tegle

Foto:Shutterstock

Prerađivačka industrija jedan je od najvažnijih faktora za razvoj poljoprivrede u Srbiji. Da su benefiti višestruko veći, ako na inostrano tržište izvezete gotov proizvod, a ne sirovinu potvrdila je ministarka poljoprivrede prilikom posete Čačku, Jelena Tanasković.

- Srbija je zemlja koja ima veliki broj uspešnih poljoprivrednih proizvođača i na nama je da im još više pomognemo kako bi svojim proizvodima dali dodatnu vrednost, kako ne bi izvozili sirovinu već gotov proizvod. Porodična kompanija iz Čačka koju sam danas posetila na najbolji način pokazuje da je to i te kako izvodljivo i moguće. Tu je naš potencijal, preradom i sinergijom nekoliko komponenata dobijamo finalni proizvod koji je konkuretan kako na evropskom tako i na svetskom tržištu, a zarada je na taj način mnogo veća - rekla je za RINU ministarka Tanasković.

Ona je dodala da je jako važna aktivnost lokalne samouprave kada je u pitanju razvoj poljoprivrede upravo na lokalnom nivou.

- Drago mi je što sam posetila Čačak, koji nastupa poprilično aktivno i agresivno kad su u pitanju mnogi projekti iz oblasti poljoprivrede. Kanal za navodnjavanje jedna je od kapitalnih investicija, koji će mnogo značiti lokalnom stanovništvu. Velika ulaganja opredeljena su iz lokalnog budžeta, a naš cilj u narednom periodu jeste da kroz različite subvencije poljoprivrednici ukrupne svoju proizvodnju do 50 odsto. Ako imaju krave da kupe još grla, ili ukoliko se bave ratarstvom da kupe još plodnog zemljišta, naglasila je Tanasković.

Od danas je aktivan i javni poziv za subvencije po hektaru, koji će trajati do 31. maja, a minsitarka je pozvala sve poljoprivrednike koji ispunjavaju uslove da se prijave.

Jelena Tanasković Ministarka poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede

Foto: Milena Đorđević

Do danas imamo 236.000 poljoprivrednih gazdinsatva registrovanih preko e-agrara što je dobar broj, tako da je pokazano da digitalizacija među poljoprivrednicima nije bauk i i te kako je moguća.

- Srbija je u svemu lider u regionu, tako da je digitalizacija u ovoj oblasti nešto o čemu ne bi trebalo polemisati. Tamo gde treba pomoć, uvek smo tu da objasnimo sve što treba. Takođe, u planu je da mladi ljudi koji će pomagati zaposlenim u Stručnim poljoprivrednim službama obilaze teren i na licu mesta pomognu proizvođačima kad je u pitanju funkcionisanje e-agrara - navela je ministarka poljoprivrede.

Nakon obilaska porodične kompanije koja se bavi preradom poljprivrednim proizvoda, ministarka Tanasković obići će Institu za voćarstvo u Čačku.

(Telegraf Biznis/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>