• 20
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zašto crni luk košta kao južno voće? U Beogradu 200 dinara, a nema ni lukovine za jaja

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Osim luka, sada kreće da skače i cena krompira, jer stari počinje da klija

  • 20
Kalenić Pijaca Foto: Nikola Tomić

Navikli smo da dajemo 200 dinara za kilogram narandži, banana ili limuna, ali kada istu cenu vidimo na gajbici u kojoj stoji crni luk, ne možemo a da se ne šokiramo.

Rekao bi neko, to su marketi podigli cene, ali ista situacija je i na pijacama. Cene najčešće idu od 150 dinara za kilogram, pa do 200, a samo u jednom gradu u Srbiji luk može da se kupi za 99 dinara. U pitanju je Novi Pazar.

To pokazuje čak i zvanična statistika Republičkog zavoda za statistiku, prema kojoj za ovo povrće u Beogradu i Kragujevcu treba da izdvojimo 200 dinara, u Smederevu, Užicu i Pančevu 180, u Zaječaru, Leskovcu, Novom Sadu, Zrenjaninu cena je 150, a u Sremskoj Mitrovici i Vranju 120 dinara.

Zanimljivo je da razlika u ceni između crnog i ljubičastog luka danas maltene ne postoji. Ljubičasti je vazda imao bar za 30 odsto višu cenu, ali su trenutno cene izjednačene.

Kako je crni luk neizostavan dodatak svakom domaćem ručku, ovo poskupljenje automatski povećava cenu svakog obroka. 

A zašto je došlo do ovakve situacije na tržištu za Telegraf Biznis objašnjava agroekonomista Milan Prostran.

crni luk, seckanje luka Foto: Shutterstock

- To je manje više redovna pojava u ovo doba godine. Prošlogodišnji luk odlazi, proklijava, a mladi dolazi, ali on još nije formirao glavice da bi mogao da se koristi u pripremi hrane na način na koji koristimo stari. Pošto je stari na izmaku, skače mu cena - objašnjava Prostran.

On kaže da kada luk u glavicama proklijava, mladi bi trebalo da bude bar u fazi da je nikao.

- Sorte koje i dalje mogu da se nađu na tržišto su restlovi ili sorte koje su uvezene i koje su tretirane hemijskim sredstvima protiv proklijavanja, te se još nalaze na tržištu u provobitnom obliku, bez znakova klijanja - kaže Prostran.

Sagovornik Telegraf Biznisa objašnjava da čak iako danas nađemo luk pogačar, on je preskup.

- Sa lukom je slična situacija kao i sa krompirom koji takođe proklijava u ovo vreme. Doći će do smirivanja cena polovinom maja meseca. Bio sam na pijaci pre neki dan i primetio sam da je manja i ponuda lukovine za farbanje jaja, što je jasan pokazatelj manjka ovog povrća na tržištu - kaže Prostran.

Osim domaćeg, na tržištu ima i luka iz uvoza, najviše iz Holandije i Severne Makedonije, jer za razliku od, na primer, pasulja, luk ne trpi transport iz dalekih zemalja.

(Telegraf Biznis)

Video: Zašto kilogram boranije košta čak i do 300 dinara?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ratar

    10. april 2023 | 12:27

    Ne damo vise za dzabe nista. Beogradjani ima uskoro da jedu koru sa drveta kao nekad. U selu ce uvek imati da se jede i cao. Uskoro hleb 300 dinara pa ko ima ima ko nema neka mre!!!

  • BASA

    10. april 2023 | 12:43

    Ko će kome , nego svoj svome !

  • T

    10. april 2023 | 12:41

    Strašno..... Pa ništa ne fali ni prazi a bogami ni mladom kronpiriću za 10-20rsd neću prolijali da kupujem. Isto tako za 1kg čvaraka 1800rsd pa to je 2-3kg kremenadle ili još 500rsd plus pa biftek....postalo sve naopako još samo rakija daleko bilo da bude skuplja od viskija.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>